Newsflash
Știri

Dr. Mihai Craiu vorbește despre riscurile pe care le are cezariana făcută prea devreme

de Florentina Ionescu - feb. 25 2020
Dr. Mihai Craiu vorbește despre riscurile pe care le are cezariana făcută prea devreme

Medicul a explicat care sunt riscurile deciziei unei cezariene făcute „puțin” mai devreme decât nașterea la termen și a atras atenția că cei mici vor avea probleme la nivel pulmonar dacă se ia o astfel de decizie.

mihai craiu facebook

Conf. dr. Craiu Mihai este medic primar pediatrie în cadrul Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu”. Recent, el a mărturisit că a lucrat multe ore la un capitol de tratat și că s-a documentat despre evoluția naturală a bolilor pulmonare cronice la copil.

Un factor important de luat în seamă în evoluția bolilor pulmonare cronice la copii este nașterea prin cezariana, iar expertul aduce în discuție decizia medicului obstetrician care decide când este cazul să de efectueze operația de cezariană.

„Acum am ales să îmi fac „prieteni” unii din obstetricienii acestei țări triste care decid EI asupra viitorului multor copii născuți în România. Nu generalizez și nici nu fac afirmații lipsite de acoperire. Majoritatea specialiștilor din domeniul OG (obstetrică-ginecologie) fac o treabă minunată și reușesc performanțe demne de invidiat, cu echipamentele și resursa umană disponibilă în patria mioritică. Dovadă o stau performanțele spectaculoase ale specialiștilor OG și neonatologie formați în România, care profesează în alte țări”, a scris Mihai Craiu pe pagina oficială a Spitalului Virtual pentru Copii.

bebelus operatie cezariana

Medicul povestește că a văzut sute de copii născuți cu o săptămână sau chiar două-trei săptămâni mai devreme și că aceștia suferă de wheezing recurent. Tot despre specialiștii în obstetrică-ginecologie, Mihai Craiu mai scrie:

„Dar unii decid ei că nu e mare lucru o cezariană făcută "puțin" mai repede decât nașterea la termen. Din motive pe care nu doresc să le enumăr aici... Pot să vă asigur că am văzut sute de astfel de copii născuți DOAR cu 1-2-3 săptămâni mai repede. Ce fac acești copii mai tarziu? 1 din 5 au wheezing recurent în primul an de viață și sunt beneficiarii multor internări și tratamente cu corticoizi și bronhodilatatoare. 1 din 7 continuă și în anii următori. Cert este că acești copii, născuți APROAPE la termen, vor avea toată copilăria niște probleme care nu ar fi existat dacă s-ar fi născut la vreme!”, a subliniat medicul Mihai Craiu.


Notă autor:

Sursa foto: https://www.facebook.com/drCraiuMihai/ și Unsplash

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe