Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Dr. Raluca Zoițanu: 1 din 10 persoane din București, cu formă medie-severă de COVID

Viața Medicală
Dorina Novac vineri, 8 ianuarie 2021, ora 12:00

Președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, dr. Raluca Zoițanu, ne recomandă să stăm în casă, chiar dacă nu suntem în carantiă, și să evităm transportul în comun și întâlnirile în spații închise.

Medicul Raluca Zoițanu a precizat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că în București se înregistrează o persoană cu formă medie-severă din doar 10 cazuri.

Raluca Zoitanu
Raluca Zoițanu/ Facebook

„Astăzi m-au informat 5 pacienți că au test pozitiv. Pe o parte îi rugasem zilele trecute să ceară testare prin 112. Și pe încă 3 cu simptome i-am rugat astăzi să se testeze. Toți au și membri ai familiei care locuiesc cu ei și sunt momentan fără simptome. Momentan... Stați în casă, chiar dacă nu suntem în carantină. Comandați online tot ce vă trebuie. Evitați transportul în comun și întâlnirile în spații inchise”, a scris dr. Raluca Zoițanu.

Potrivit ei, 9 din 10 persoane fac forme ușoare, dar există o diferență între:

  • o persoană cu formă medie-severă din doar 10 cazuri în București;
  • 100 de persoane cu formă medie-severă din 1000 de cazuri în București;
  • 1000 de persoane cu formă medie-severă din 10.000 de cazuri în București.

Citește și: Medic vindecat de COVID: „Stai în casă la cel mai mic semn de boală respiratorie”

Medicul a subliniat că cei 1.000 au nevoie de ambulanțe, locuri în spital, oxigen, echipe cu medici, asistente, infirmiere, brancardieri, iar unii și de paturi de ATI.

„Și pentru mine și asistenta mea diferența între 10 cazuri în monitorizare și 50 de cazuri înseamnă că dăm în bâlbâială vorbind și explicând, liniștind și analizând simptomele pe care le distingem uneori ca adevărați detectivi prin telefon. Și apoi grija să notăm corect în fișele (electronice! dar tot durează) tot ce discutăm, să trimitem rețetele promise dacă este cazul, concediile. Pe lângă toate consultațiile obișnuite pentru boli acute sau cronice, urgențele de la cabinet (azi a trebuit să chemăm și SMURD!), vaccinările bebelușilor, vaccinările gripale și tot ce mai facem. Raportări la casa de asigurări și DSP? Poate mâine, dacă avem timp”, a mai explicat dr. Raluca Zoițanu.

Etichete: Dr. Raluca Zoitanu simptome forme usoare paturi ATI

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC