Newsflash
Știri

Dr. Raluca Zoiţanu: „Este imposibil logistic să distribuim pastilele de iod”

de Cristina GHIOCA - apr. 1 2022
Dr. Raluca Zoiţanu: „Este imposibil logistic să distribuim pastilele de iod”

Mai multe organizaţii profesionale ale medicilor de familie refuză să distribuie pastilele de iod către populaţie, așa cum și-ar dori Ministerul Sănătăţii.

Ministrul Sănătăţii a arătat marţi, 29 martie, într-o conferinţă de presă, că varianta cea mai bună de distribuire a pastilelor de iodură de potasiu către populaţie este prin intermediul medicilor de familie. El a menţionat că decizia a fost luată după consultări cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, arătând, totodată, că i-a invitat la discuţii pe reprezentanţii Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF) pentru joi, 31 martie.

        Anunţul ministrului Rafila a stârnit nemulţumirea mai multor organizaţii de Medicina Familiei care au precizat că nu vor să distribuie pastilele. „Este imposibil logistic să distribuim aceste pastile. Domnul ministru spunea că pacienţii se vor programa (...). Nu, după ce se va spune la televizor că au ajuns pastilele la medicii de familie, în secunda doi o să avem o sută de oameni la ușă, zilnic, ca să le primească, indiferent ce vârstă au”, a declarat, pentru Viaţa Medicală, dr. Raluca Zoiţanu, președintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF).

Dr. Raluca Zoițanu
Dr. Raluca Zoițanu

        Pe de altă parte, dr. Raluca Zoiţanu s-a arătat nemulţumită și de faptul că la consultări au fost chemaţi doar reprezentanţii SNMF: „Ne întrebăm de ce acum se va întâlni cu SNMF și doar cu ei, în condiţiile în care în decembrie s-a întâlnit cu toate organizaţiile medicilor de familie și asta am semnalat în comunicatul de astăzi (marţi, 29 martie – n.red.), că nu știm de ce atunci eram buni cu toţii, când ne-a solicitat ca să pregătească valul cinci, iar acum nu mai știe cine suntem, nu a auzit că suntem nemulţumiţi decât așa, prin presă...”.

Nebirocratizarea procesului, imposibilă

O altă problemă semnalată de președintele FNPMF legată de distribuirea pastilelor este atitudinea populaţiei odată primite aceste comprimate: „Populaţia, știm cu toţii, s-a dus și și-a cumpărat Ivermectină, Plaquenil, Azitromicină – toate aceste medicamente pe care nu ar fi trebuit să le ia, însă și le-a administrat chiar pe perioade lungi, fără motiv. Probabil la fel se va întâmpla și dacă dăm iodură de potasiu. Noi, medicii de familie, având contact cu toată populaţia ţării, știm la ce să ne așteptăm – ar trebui să asculte aceste puncte de vedere”.

Prof. dr. Alexandru Rafila
Prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății

Pe de altă parte, chiar dacă ministrul Sănătăţii a anunţat că se va face tot posibilul ca procesul de distribuire a pastilelor să fie cât mai puţin încărcat birocratic, pentru a nu îngreuna activitatea medicilor de familie, dr. Raluca Zoiţanu este de părere că acest lucru va fi imposibil. Ea a arătat că inclusiv varianta propusă de MS – un singur membru al familiei să ridice pastilele pe semnătură pentru întreaga familie – va consuma mult timp: „Nu e ca și cum vine pacientul, îi dai cutiuţa și a plecat. Trebuie să îl cauţi într-o listă, să-l pui să semneze pe mai multe tabele, eventual. Avem experienţă cu tot felul de alte lucruri pe care, de-a lungul timpului, autorităţile au vrut să le distribuie prin intermediul medicilor de familie și nu se iese din acest cerc al birocraţiei și al doveditului că ai dat într-adevăr pastilele”.

        Distribuirea comprimatelor către populaţie ar urma să fie precedată de o campanie de informare privind utilizarea pastilelor. Campania ar trebui să ruleze timp de o săptămână pe toate canalele media, însă ministrul Sănătăţii nu exclude posibilitatea prelungirii acestei perioade și după începerea distribuirii. În prezent, compania românească ce produce iodura de potasiu și-a finalizat producţia, iar cutiile urmează să fie distribuite direcţiilor de sănătate publică din ţară.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe