Newsflash
Știri

Dr. Sandra Alexiu: gravidele și copiii au prioritate la vaccinarea antigripală

de Florentina Ionescu - sept. 24 2020
Dr. Sandra Alexiu: gravidele și copiii au prioritate la vaccinarea antigripală

În cadrul unei intervenții la o emisiune televizată, medicul Sandra Alexiu, președinte al Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, a atras atenția asupra categoriilor de persoane care ar trebui să fie vaccinate cu prioritate împotriva virusului gripal.

Dr. Sandra Alexiu a explicat în câte tranșe va sosi în România vaccinul gripal și de ce este important ca femeile însărcinate să fie vaccinate împotriva virusului gripal.

Sandra Alexiu Facebook (2)

„Prima tranșă (de vaccin gripal – n. red.) nu se îndreaptă numai către copii. Vorbim despre un vaccin care se administrează de la vârsta de trei ani. A doua tranșă este cea care vine pentru copiii care încep (vaccinarea – n. red.) de la vârsta de șase luni. Dar pentru că deocamdată sunt puține doze, se prioritizează aceste categorii, care trebuie vaccinate mai devreme, respectiv copiii până în vârsta de nouă ani care fac prima doză – fiindcă dacă nu au făcut niciodată vaccin, fac două doze. De asta trebuie să începem un pic mai devreme”, a declarat în această dimineață dr. Sandra Alexiu, medic primar Medicină de familie, la Digi 24.

Aceasta a subliniat că, pe lângă copii, medicii de familie trebuie să aibă în vedere gravidele, care trebuie vaccinate împotriva gripei:

„Ele se pot vaccina oricând în timpul sarcinii, dar pentru că sunt categorie de risc, vaccinăm gravidele care se apropie de termenul nașterii. Pentru că se apropie sezonul gripal, ele trebuie protejate”.

3 milioane de doze de vaccin

Reamintim că la 15 septembrie Ministerul Sănătății (MS) a anunțat că a demarat campania anuală de vaccinare antigripală gratuită. Pentru sezonul 2020-2021, MS a achiziționat 3 milioane de doze de vaccin grupal, o cantitate dublă în comparație cu cea de anul trecut.

Potrivit unui comunicat transmis de MS, repartiţia dozelor de vaccin către direcţiile de sănătate publică se va face în mai multe etape, la fel ca în anii trecuți.

În 14 septembrie 2020, MS a început distribuția primelor 330.000 doze pe care direcţiile de sănătate publică le vor livra cabinetelor medicilor de familie şi unităţilor sanitare în vederea începerii imunizărilor.

Restul dozelor de vaccin vor fi distribuite la jumătatea lunii octombrie și în luna noiembrie pentru continuarea vaccinării antigripale gratuite a populației la risc.

Potrivit MS, în cadrul campaniei de vaccinare gratuită vor fi imunizate, cu prioritate, persoanele cu varsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, precum şi gravide, conform recomandărilor OMS şi ECDC.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe