Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Dr. Sandra Alexiu: sezonul gripal va afecta cu precădere copiii

Viața Medicală
L. Budin vineri, 23 septembrie 2022, ora 15:40

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, Sandra Alexiu, a declarat că se aşteaptă la un „sezon greu” de gripă, virusul gripal urmând să afecteze mai mult copiii.

Dr. Sandra Alexiu a declarat, pentru Agerpres, că este primul an în care se primeşte vaccinul gripal la timp.

copil-gripa1

Am primit în cursul zilei de astăzi 200 de doze de vaccin gripal de la Direcţia sanitară, concordant cu numărul de doze pe care le-am solicitat. (...) Din fericire, în acest an am fost favorizaţi în sfârşit după mai bine de zece ani de când solicităm să ni se dea vaccinul cu prioritate, pentru că pacienţii solicită încă din septembrie. Este primul an în care primim acest vaccin la timp, ba chiar înainte de raportarea primelor cazuri de gripă sau de circulaţie a virusului gripal, aşa încât suntem pregătiţi să facem vaccinarea la timp”, a spus Sandra Alexiu.

Pacienţii au început să fie deja programaţi pentru vaccinare.

Vaccinul gripal se recomandă la mai multe grupe de risc pentru care statul asigură aceste doze gratuite. Pacienţii care nu sunt în grupa de risc vor procura aceste vaccin din farmacii, cumpărând fie vaccinul care se administrează intramuscular pentru copii începând cu vârsta de şase luni şi până la bătrâneţe, fie vaccinul care se administrează intranazal care este disponibil doar pentru copii - până la 18 ani”, a mai spus medicul.

Din grupele de risc fac parte toţi copiii între şase luni şi cinci ani, copiii peste vârsta de şase luni şi adulţii şi vârstnicii care au patologii cronice şi care sunt predispuşi să facă forme grave de gripă - cei cu boli respiratorii, boli de inimă, pacienţii care au diverse simptome de imunodeficienţe, cu forme de cancer sau leucemii, diabet zaharat, obezitate.

O altă grupă de risc o reprezintă toţi pacienţii în vârstă de peste 65 de ani, personalul medico-sanitar medici şi asistenţi, infirmieri care lucrează în unităţi sanitare, fie în spitale, fie în ambulatorii sau cabinete de medici de familie, cămine de persoane instituţionalizate.

Poate cea mai importantă grupă de risc pentru care avertizăm în fiecare an şi care este predispusă la formele cele mai grave de gripă sunt gravidele”, a adăugat Sandra Alexiu.

Legea de aprobare a Planului naţional de prevenire şi combatere a cancerului a fost adoptată de Senat

Etichete: sandra alexiu sezon greu de gripa persoane la risc vaccinare prioritara

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC