Newsflash
Știri

Dr. Sandra Alexiu: „Va fi greu să diferențiem gripa de formele mai grave de COVID-19”

de Florentina Ionescu - nov. 6 2020
Dr. Sandra Alexiu: „Va fi greu să diferențiem gripa de formele mai grave de COVID-19”

Medic de familie și președinte al Asociației Medicilor de Familiei București-Ilfov, dr. Sandra Alexiu a explicat într-un interviu recent de ce în acest sezon rece va fi greu să se diferențieze gripa de COVID-19.

Medicul Sandra Alexiu spune că, deși „este dificil uneori să le diferențiem dintr-o privire (gripa și COVID-19 – n. red.), dacă insistăm un pic, putem să avem niște soluții”.

Sandra Alexiu Facebook (2)

„Ce este bine să știm este că gripa și COVID-19 afectează cu precădere cam aceleași grupe de risc, cu o excepție - copiii. După cum toată lumea știe, copiii fac în general forme ușoare sau asimptomatice de COVID-19, sunt extrem de puține cazuri în lume cu complicații sau forme grave, în timp ce gripa afectează foarte mult copiii. Din acest motiv, o combinație între cele două boli ar putea fi dramatică pentru copilași”, a declarat dr. Sandra Alexiu pentru HotNews.ro.

Nu toți pacienții au tulburări de gust și de miros

Președintele Asociației Medicilor de Familiei București-Ilfov, care este totodată și membru al Grupului de Vaccinologie al Societății Naționale de medicina Familiei, a subliniat că în acest sezon rece medicilor nu le va fi ușor să diferențieze gripa de formele mai grave de COVID-19. În plus, nu toți pacienții au tulburări de gust și de miros, așa cum au arătat studiile despre COVID-19.

„Va fi foarte greu să diferențiem gripa de COVID-19, formele mai grave, pentru că în general ele sunt infecții acute respiratorii care afectează plămânul, așadar căile respiratorii inferioare, și se manifestă clinic foarte asemănător - pacienții au febră, tușesc, au dureri de mușchi, dureri de cap, febra este înaltă, nu cedează la nimic. Pur și simplu este uneori imposibil să diferențiezi clinic gripa de COVID, mai ales că nu toți pacienții au tulburări de gust și miros, așa cum se cunoaște deja. Așa că va fi foarte complicat pentru consultațiile de prim impact”, a mai spus medicul, potrivit sursei citate.

Aceasta a adăugat că definiția de caz pentru COVID-19 este în permanentă schimbare, uar acest lucru „face cu atât mai dificilă alegerea medicului, fiindcă evident nu vom avea capacitatea de a testa toti pacienții care vor avea simptomele.

„Vom ajunge în curând în situația să decidem imediat, chiar și în lipsa testării, ce e de făcut, folosind mai multe criterii, inclusiv vârsta!”, a conchis dr. Sandra Alexiu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe