Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Dr. Sandra Alexiu: „Va fi greu să diferențiem gripa de formele mai grave de COVID-19”

Viața Medicală
Florentina Ionescu vineri, 6 noiembrie 2020, ora 10:41

Medic de familie și președinte al Asociației Medicilor de Familiei București-Ilfov, dr. Sandra Alexiu a explicat într-un interviu recent de ce în acest sezon rece va fi greu să se diferențieze gripa de COVID-19.

Medicul Sandra Alexiu spune că, deși „este dificil uneori să le diferențiem dintr-o privire (gripa și COVID-19 – n. red.), dacă insistăm un pic, putem să avem niște soluții”.

Sandra Alexiu Facebook (2)

„Ce este bine să știm este că gripa și COVID-19 afectează cu precădere cam aceleași grupe de risc, cu o excepție - copiii. După cum toată lumea știe, copiii fac în general forme ușoare sau asimptomatice de COVID-19, sunt extrem de puține cazuri în lume cu complicații sau forme grave, în timp ce gripa afectează foarte mult copiii. Din acest motiv, o combinație între cele două boli ar putea fi dramatică pentru copilași”, a declarat dr. Sandra Alexiu pentru HotNews.ro.

Nu toți pacienții au tulburări de gust și de miros

Președintele Asociației Medicilor de Familiei București-Ilfov, care este totodată și membru al Grupului de Vaccinologie al Societății Naționale de medicina Familiei, a subliniat că în acest sezon rece medicilor nu le va fi ușor să diferențieze gripa de formele mai grave de COVID-19. În plus, nu toți pacienții au tulburări de gust și de miros, așa cum au arătat studiile despre COVID-19.

„Va fi foarte greu să diferențiem gripa de COVID-19, formele mai grave, pentru că în general ele sunt infecții acute respiratorii care afectează plămânul, așadar căile respiratorii inferioare, și se manifestă clinic foarte asemănător - pacienții au febră, tușesc, au dureri de mușchi, dureri de cap, febra este înaltă, nu cedează la nimic. Pur și simplu este uneori imposibil să diferențiezi clinic gripa de COVID, mai ales că nu toți pacienții au tulburări de gust și miros, așa cum se cunoaște deja. Așa că va fi foarte complicat pentru consultațiile de prim impact”, a mai spus medicul, potrivit sursei citate.

Aceasta a adăugat că definiția de caz pentru COVID-19 este în permanentă schimbare, uar acest lucru „face cu atât mai dificilă alegerea medicului, fiindcă evident nu vom avea capacitatea de a testa toti pacienții care vor avea simptomele.

„Vom ajunge în curând în situația să decidem imediat, chiar și în lipsa testării, ce e de făcut, folosind mai multe criterii, inclusiv vârsta!”, a conchis dr. Sandra Alexiu.

Etichete: Dr. Sandra Alexiu dr. Sandra Adalgiza Alexiu snmf AMF-B coinfectie gripa-covid decese gripa pneumonie covid-19 severitate covid-19

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.