Newsflash
Știri

Dr. Tudor Ciuhodaru: Atenție la oxidul de etilenă

de Dorina Novac - aug. 16 2021
Dr. Tudor Ciuhodaru: Atenție la oxidul de etilenă

Oxidul de etilenă a fost deja detectat în mai multe alimente și băuturi comercializate în România. Este extrem de toxic și cancerigen și nu se poate defini un nivel sigur de expunere, atrage atenția dr. Tudor Ciuhodaru.

Oxidul de etilenă

Tudor Ciuhodaru, medic în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă „Nicolae Oblu” din Iași, a scris, într-o postare pe Facebook, mai multe informații despre acest compus: 

1.Oxidul de etilenă (Oxirano) este un compus organic sub formă de gaz (la temperatura camerei) toxic cu miros eteric (dulce), incolor, inflamabil, instabil, utilizat ca:

  • Dezinfectant utilizat pentru sterilizarea echipamentelor medicale și dentare (deoarece este capabil să distrugă viruși, bacterii, ciuperci și spori, în special în condiții uscate).
  • A fost folosit pentru fumigarea produselor alimentare pentru ambalare și pentru a reduce semnificativ populația de bacterii și ciuperci din condimente și aditivi.
  • A fost folosit ca pesticid (insecticid, rodenticid), erbicid și fungicid.

2. În ciuda utilității sale în diverse alte domenii, trebuie tratat cu precauție extremă pentru că nu se poate defini un nivel sigur de expunere pentru consumatori.

3. Ingerat (alimente, sucuri): extrem de toxic, mutagen și cancerigen. Alimentele și băuturile contaminate nu au un miros sau culoare aparte. Pe termen lung consumul unor astfel de alimente contaminate este susceptibil de a conduce la afecțiuni hepatice și renale, produce cancer, de a dăuna fertilitităţii şi de a afecta fătul.

4. Inhalat- poate afecta sistemul nervos și chiar expunerile de scurtă durată provoacă iritarea ochilor și a pielii.

„Belgia a dat primul semnal de alarmă în septembrie 2020 cu privire la oxidul de etilenă. Identificat în produsele alimentare din India cu semințe de susan. Mii de articole cu termen de valabilitate lung cum ar fi cerealele, ciocolata, biscuiții, pâinea au fost scoase de pe piață”, a scris dr. Tudor Ciuhodaru.  

Potrivit medicului, oxidul de etilenă a fost găsit recent în aditivi utilizați ca agent de îngroșare sau stabilizatori în multe alimente, inclusiv înghețată, cereale, produse din carne, cofetărie, produse lactate fermentate și brânză.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe