Newsflash
Știri

Dr. Tudor Ciuhodaru propune un program național de promovare a donării de sânge

de Dorina Novac - iun. 15 2021
Dr. Tudor Ciuhodaru propune un program național de promovare a donării de sânge

Tudor Ciuhodaru, medic în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă „Nicolae Oblu” din Iași, a propus un program național de promovare a donării de sânge.

program national de donare

„Vreau ca donarea de sânge să nu mai fie o problemă națională. Propun un nou proiect de lege privind introducerea unui program național de promovare a donării prin care să se asigure constant un flux eficient de donatori”, a scris dr. Tudor Ciuhodaru pe pagina sa de Facebook.

Medicul Tudor Ciuhodaru a precizat că programul este bazat pe trei direcții esențiale: educația și fidelizarea potenţialilor donatori precum și introducerea registrului unic al donatorilor de sânge.

„Registrul unic al donatorilor de sânge, ce facilitează donarea şi fidelizează donatorii, trebuie să fie funcţional cât mai repede la nivel naţional. Şi să funcţioneze şi online”, a explicat medicul.

Dr. Tudor Ciuhodaru a menționat că prin această platformă ce intermediază comunicarea dintre donatori şi centrele de transfuzie vom avea evidenţa:

  1. Numărului de donatori disponibili şi localizarea acestora;
  2. Distribuţia acestora pe grupe sanguine, Rh;
  3. Donatorii se pot înscrie şi programa online (digitalizare, debirocratizare şi reducerea timpilor de aşteptare);
  4. Pot fi notificaţi pe email şi SMS în funcţie de nevoie de sânge (cantitate, tip) din centrele de transfuzie;
  5. În cazul unor urgenţe colective poate fi alertat un număr crescut de donatori;
  6. Prin această măsură donarea va ajunge să se facă în mod constant, asigurând tot fluxul de sânge necesar activităţilor medicale de rutină și nu doar în perioadele de criză;
  7. Vizăm dublarea numărului de donatori.

Potrivit medicului, motivațiile acestui demers sunt clare:

  • 2 din 3 români nu au acces la sânge atunci când au nevoie.
  • Criza sângelui afectează și pacienții și bugetul.
  • Suntem pe ultimele locuri din Europa la donarea de sânge.
  • Fără un sistem care să faciliteze astfel de gesturi lucrurile nu pot fi rezolvate.
  • E nevoie la nivel naţional de un proiect de promovare a donării în cadrul orelor de educaţie pentru sănătăte în instiţutiile de invătământ dar şi a unor parteneriate care să asigure constant donatori fideli cărora să le fie acordate facilităţi în domeniul medical.
  • Introducerea educației pentru sănătate ca materie de studiu în toate insituţiile de invăţământ, prevăzută în proiectul meu de lege, va face cunoscute etapele și condiţiile donării precum şi beneficiile acesteia pentru sănătate.
  • În ţările in care aceste lucruri sunt făcute s-a ajuns la creşterea procentului celor care donează sânge la 9% în Danemarca, 8% în Elveția sau 5% în Germania în timp ce în România numărul acestora ajunge cu greu la 1,7%, pe penultimul loc în Europa, devansând doar Albania în timp ce necesarul minim ar fi de 2,5%.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe