Newsflash
Știri

Dr. Tudor Ciuhodaru: Testarea COVID gratuită, singura opțiune pentru a reveni la viața normală

de Dorina Novac - mar. 5 2021
Dr. Tudor Ciuhodaru: Testarea COVID gratuită, singura opțiune pentru a reveni la viața normală

Tudor Ciuhodaru, medic în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă „Nicolae Oblu” din Iași, spune că testarea COVID extinsă gratuită a populației este singura opțiune sănătoasă pentru a reveni cât mai rapid la viața de dinainte de pandemie.

Medicul Tudor Ciuhodaru a precizat, într-o postare pe Facebook, că un astfel de plan, bazat pe testare extinsă gratuită, a fost adoptat în noua trategia de combatere a coronavirusului la nivel european și se aplică acum în Germania.

Tudor Ciuhodaru

„Am avut dreptate. Singura opțiune sănătoasă pentru a reveni cât mai rapid la viața noastră de dinainte de pandemie ca toți românii să poată benefia gratuit de testare (cheia e la testele rapide)! Acel plan B pe care îl tot propun de aproape un an în România (dar nu aude nimeni) bazat pe testare extinsă gratuită a fost adoptat în noua trategia de combatere a coronavirusului la nivel european și se aplică acum în Germania. Se aude domnule ministru? La ei se poate, noi ce mai așteptăm?! Eu zic că se poate”, a scris dr. Tudor Ciuhodaru.

Astfel, potrivit lui, strategia de relaxare/funcționare (inclusiv a școlilor) din Germania se va baza pe efectuarea masivă de teste rapide. Distribuirea în mari cantităţi a acestor teste rapide, aşteptate curând în farmacii, va permite în lunile următoare reducerea evoluţiei pandemiei.

„Obiectivul este ca până la începutul lunii aprilie toată populaţia germană (peste 80 de milioane de locuitori) să poată fi testată regulat şi gratuit. Întregul personal al şcolilor şi grădiniţelor germane, precum şi elevii, vor avea acces săptămânal la teste antigen, la fel cum procedează alte ţări (Austria). Companiile vor putea să-şi testeze salariaţii care vin la serviciu”, a menționat acesta.

Medicul se întreabă retoric:

  1. De ce la un an de la debutul acestei pandemii nu avem nici dorința și nici putința de a face gratuit aceste teste tuturor românilor în sistemul sanitar de stat?
  2. De ce în școli au fost utilizate doar 0,34% (!!!) din testele distribuite?
  3. De ce au interzis comercializarea testelor rapide în farmacii?
  4. De ce vaccinarea e gratuită dar testarea e pe bani grei?

„Puteam ști exact ce resurse medicale trebuie alocate dar și momentul relaxării, o relaxare corectă bazată pe știință, dar din nefericire pentru noi toți –acel plan B - de testare extinsă a celor suspecți/expuși/ asimptomatici (inclusiv testele rapide) înca nu se aplică. Nu numai că majoritatea reacțiilor au fost tardive și mai mult pompieristice decât științifice, dar nici acum nu vedem semne de trezire în ceea ce priveste prevenirea unor astfel de situații. Adică testarea largă a populației (inclusiv cu teste rapide)”, a mai scris dr. Tudor Ciuhodaru.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe