Newsflash
Știri

Dr. Valeriu Gheorghiţă: 446 de persoane au făcut COVID după rapel

de Dorina Novac - feb. 23 2021
Dr. Valeriu Gheorghiţă: 446 de persoane au făcut COVID după rapel

Aproape 4.000 de persoane au fost infectate cu SARS-CoV-2 după ce au primit prima doză de vaccin, iar 446 de persoane au fost testate pozitiv după rapel, a anunțat, într-o conferință de presă, dr. Valeriu Gheorghiţă.

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, a precizat că, după prima doză, în perioada 27 decembrie 2020 - 21 februarie 2021, un număr de aproximativ 3.969 de persoane, reprezentând 0,49% din numărul persoanelor vaccinate cu prima doză, au fost testate pozitiv cu virusul SARS-CoV-2.

Valeriu Gheorghita

Astfel, 95% dintre aceste persoane au fost vaccinate cu serul produs de compania Pfizer-BioNTech, 4,6% cu vaccinul produs de Moderna şi 0,4% cu cel de la Oxford - AstraZeneca.

„Mediana timpului scurs de la momentul vaccinării până la momentul la care a fost depistată această infecție a fost de șapte zile, ceea ce înseamnă că persoanele respective au fost diagnosticate în intervalul de timp în care nu a apărut nivelul de anticorpi la un titru protector și, de asemenea, foarte probabil, vorbim de situații în care acele persoane erau fie în perioada de incubație la momentul vaccinării, fie au fost în faza de infecție asimptomatică sau au fost expuse ulterior momentului vaccinării, având în vedere că perioada de incubație pentru infecția cu SARS-CovV-2 este cuprinsă între două și 14 zile”, a explicat dr. Valeriu Gheorghiţă.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare a menționat că un număr de 1.052 de persoane dintre cele care au fost diagnosticate cu SARS-CoV-2 după administrarea primei doze s-au prezentat deja pentru efectuarea dozei de rapel.

Astfel, aproximativ 172 de persoane au efectuat cea de-a doua doză în primele două săptămâni de la momentul vindecării infecției, iar restul de 880 de persoane au fost vaccinate după un interval de două săptămâni de la momentul vindecării acelei infecții.

În ceea ce privește numărul de persoane care au fost diagnosticate cu infecție SARS-CoV-2 după administrarea celei de-a doua doze, în perioada 17 ianuarie - 21 februarie, un număr de 446 de persoane, reprezentând 0,08% din totalul persoanelor vaccinate cu două doze, au avut un test pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Medicul militar a mai subliniat că toate aceste persoane au fost vaccinate cu serul produs de compania Pfizer-BioNTech, având în vedere că acesta este în momentul de faţă singurul tip de vaccin cu care se face rapel.

„Mediana timpului scurs de la administrarea celei de-a doua doze şi pană la data confirmării infecției a fost de patru zile. Deci, după cum știm, reamintesc faptul că beneficiile vaccinării ating valoarea maximă la cel puţin 7, 10, 14 zile, în funcţie de tipul vaccinului, după administrarea celei de-a doua doze”, a adăugat dr. Valeriu Gheorghiţă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe