Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Dr. Vasile Balaban, despre pacienții cu boli inflamatorii și riscul de infectare cu SARS-CoV-2

Viața Medicală
Dorina Novac miercuri, 4 noiembrie 2020, ora 14:45

Criza sanitară generată de pandemia de COVID-19 a creat mari disfuncționalități în sistemele sanitare la nivel mondial, iar consecințele au fost resimțite în special în rândul pacienților cu boli cronice, a declarat asist. univ. dr. Vasile Balaban.

Asistent universitar. dr. Vasile Balaban, medic specialist gastroenterologie, ambulatoriul integrat al Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”, a subliniat că printre pacienții cu boli cronice se află și cei cu boli inflamatorii intestinale (colită ulcerativă, boală Crohn), care sunt în urmărirea unui specialist gastroenterolog în spital sau ambulator.

medic despre bolile inflamatorii
Ssist. univ. dr. Vasile Balaban

„Întrucât evoluția bolilor inflamatorii intestinale este una ondulantă, cu perioade de remisiune și acutizări, iar tratamentele presupun monitorizare clinică și paraclinică periodică, pacienții vin regulat la vizite medicale la specialist. În contextul pandemiei, supravegherea acestor pacienți a avut de suferit din cauza restricțiilor și reorganizării sistemelor sanitare”, a spus medicul gastroenterolog.

În ceea ce privește infecția cu noul coronavirus, acesta a precizat că îngrijorările pacienților cu boli inflamatorii intestinale sunt legate de riscul de infectare cu SARS-CoV-2 și ce se întâmplă cu tratamentul de fond în cazul în care dezvoltă COVID-19.

„Grija este una fondată, având în vedere că pentru controlul inflamației, pacienții care suferă de boală Crohn sau colită ulcerativă urmează adesea tratamente imunosupresoare, care îi expun unui risc crescut de infecții, inclusiv virale. În plus, necesitatea de a merge la spital sau policlinică pentru analize, tratamente perfuzabile sau proceduri endoscopice/imagistice poate crește riscul de expunere la SARS-CoV-2”, a adăugat asist. univ. dr. Vasile Balaban.

Potrivit lui, datele limitate existente în prezent nu arată că pacienții cu boli inflamatorii intestinale ar avea un risc crescut de infectare cu noul coronavirus, însă au fost dezvoltate registre internaționale care înrolează pacienți cu boli inflamatorii intestinale și COVID-19, în vederea evaluării continue a acestui risc.

„Deși nu este clar dacă inflamația intestinală este un factor de risc pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, recomandarea fermă este ca pacienții cu boli inflamatorii intestinale să urmeze îndeaproape indicațiile medicale pentru obținerea și menținerea remisiunii, pentru a diminua riscul unui puseu de boală, care ar putea necesita intensificarea tratamentului sau chiar spitalizare”, a explicat medicul.

În ceea ce privește cursul evoluției bolii la pacienții cu boli inflamatorii care dezvoltă COVID-19, datele actuale au arătat că prognosticul pare să fie influențat negativ de vârsta înaintată, prezența comorbidităților și utilizarea corticosteroizilor.

Etichete: pandemia de COVID-19 boli inflamatorii intestinale gastroenterolog

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC