Newsflash
Știri

Drepturile cadrelor medicale implicate în lupta împotriva COVID-19 și a urmașilor lor

de Dorina Novac - apr. 27 2020
Drepturile cadrelor medicale implicate în lupta împotriva COVID-19 și a urmașilor lor

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, pe 23 aprilie, proiectul de lege pentru recunoașterea meritelor personalului medical participant la acțiuni împotriva COVID-19.

Proiectul reglementează acordarea unor drepturi angajaților din sistemul medical, precum și urmașilor celor care au decedat din cauza infecției cu coronavirus.

dreptuirle medicilor

„Scopul acestui proiect de act normativ îl reprezintă recunoașterea meritelor personalului medical implicat în acțiuni medicale împotriva COVID-19 prin acordarea unor drepturi atât celui ce face parte din personalul medical, cât și urmașilor acestuia, dacă decesul său survine ca urmare a complicațiilor infectării cu SARS-CoV-2”, afirmă Dumitru Balea, avocat Iordăchescu & Asociații.

Cine beneficiază de prevederile legii

Personalul medical căruia proiectul i se aplică: personalul medical de specialitate și personalul auxiliar sanitar din acele unități sanitare (spitale, farmacii, cabinete de medicină de familie ori de medicină dentară etc.) implicate direct în acțiuni legate de prevenirea, gestionarea și combaterea infecțiilor cu coronavirus.

De asemenea, din această categorie mai fac parte și personalul medical și paramedicii militari din structurile aflate în coordonarea Departamentului pentru situații de urgență (din cadrul MAI), personalul cu pregătire paramedicală din echipajele SMURD, precum și personalul din spitalele care acordă asistență medicală pacienților testați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 și din spitalele de suport pentru pacienți testați pozitiv sau suspecți de infectare.

Imagine articol

Vor beneficia de drepturile cuprinse în Proiect personalul medical enumerat anterior și, în cazul decesului cauzat de condițiile de muncă, urmașii - copiii și soțul supraviețuitor. Dacă nu există copii și soț supraviețuitor, iar cadrul medical decedat era singurul susținător al părinților săi, vor beneficia și aceștia de drepturile conținute în Proiect. 

Drepturile acordate și condițiile de accedere

Personalul medical care execută, conduce sau coordonează misiuni și sarcini de serviciu în condiții de pericol deosebit beneficiază pe durata stării de urgență și timp de 3 luni după încetarea acesteia de un spor salarial de până la 30% din salariul de bază. Chiar dacă personalul medical va continua să acorde tratament pacienților infectați cu SARS-CoV-2 și după trecerea celor 3 luni de la încetarea stării de urgență, nu va mai beneficia de acest spor.

Cuantumul exact al sporului și categoriile de personal medical cărora le va beneficia se vor stabili prin ordin al Ministrului Sănătății în 15 zile de la intrarea în vigoare a Proiectului. Acest spor salarial va putea fi cumulat cu alte sporuri, premii, indemnizații, neluându-se în calcul pentru determinarea limitei maxime de 30% din salariul de bază, ce nu poate fi depășită de cumularea tuturor acestor venituri suplimentare. 

Astfel, dacă un medic deja a atins limita maximă de 30% prin cumularea altor sporuri, premii, indemnizații etc. anterior aplicării sporului prevăzut de Proiect, acest din urmă spor se va adăuga la salariul medicului, putându-se ajunge cumulat la venituri suplimentare de maxim 60% din salariul de bază.

Pensie de urmaș

Urmaşii personalului medical decedat din cauza noului coronavirus beneficiază de următoarele drepturi: dreptul la pensie de urmaş până la împlinirea vârstei de 18 ani sau de 26 de ani dacă își continua studiile; pensie de urmaş pentru soțul supraviețuitor egală cu 75% din salariul de bază avută de personalul medical prevăzut la data decesului.

În încheierea Proiectului se stabilește data de 11 martie ca Ziua personalului medical, pentru recunoașterea onorifică a meritelor personalului medical participant la acțiuni medicale împotriva COVID-19.

„Cu toate că acest cadru nu permite o analiză amănunțită a Proiectului, din lectura acestuia rezultă condiții destul de restrictive și recompense materiale destul de restrânse ce se vor acorda personalului medical implicat în lupta împotriva pandemiei. Mai mult decât un ajutor material pentru medici și personalul auxiliar din sistemul sanitar, acest Proiect pare să fie o justificare a clasei politice că a făcut ceva (puțin) pentru persoanele pe care profesia le expune cel mai mult riscului de infectare cu SARS-CoV-2,” încheie Dumitru Balea, avocat Iordăchescu & Asociații.


Notă autor:

Sursă imagine: Pixabay

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe