Newsflash
Știri

După jumătate de an, doar 47% din cei infectați cu SARS-CoV-2 mai au anticorpi

de L. Budin - apr. 19 2021
După jumătate de an, doar 47% din cei infectați cu SARS-CoV-2 mai au anticorpi

Un studiu inițiat de Rețeaua de sănătate Regina Maria, prin care se urmărește prezența anticorpilor la 6 luni de la faza acută a bolii, arată că peste jumătate dintre participanți nu mai sunt protejați.

Cercetarea a fost demarată în august anul trecut, în București și Cluj, și s-a bazat pe folosirea testului de anticorpi IgG anti-Nucleocapsida – anticorpii specifici bolii. Faza I a studiului a evaluat răspunsul la 43-56 de zile de la primirea rezultatului pozitiv, iar faza a II-a a examinat gradul de protecție la 180 de zile de la depășirea fazei acute a bolii, fiind testați doar pacienții care aveau un răspuns imun detectabil la prima testare, se arată într-o știre publicată pe website-ul Rețelei.

coronavirus-studiu

Simptome persistente

Rezultatele fazei a II-a arată că, după jumătate de an, doar 47% din foștii pacienți mai prezentau anticorpi detectabili. Faza I evidențiase anticorpi la 79% din persoane, la mai puțin de 3 luni de la testarea pozitivă RT-PCR. Nu s-au înregistrat diferențe semnificative între femei și bărbați, se arată în cercetare.

Din cei care s-au testat RT-PCR după depășirea fazei acute a bolii, 17% au avut un rezultat pozitiv la testarea de diagnostic, chiar dacă nu mai erau contagioși.

La 6 luni de la infectare, 44% din persoane au continuat să prezinte simptome: tuse, oboseală, lipsa gustului, lipsa mirosului, dificultăți respiratorii, căderea parului, dureri musculare sau insomnii. Studiul mai arată că 59% din pacienții cu rezultat de anticorpi detectabili, la 180 de zile de la vindecare, nu au prezentat simptomatologie persistentă după ieșirea din izolare. „Așadar, persistența simptomelor post-COVID nu pare să se coreleze cu persistența anticorpilor IgG detectabili”, sună concluzia.

vaccinarea e soluția

Persoanele care au trecut prin infecția COVID-19 sunt considerate, în continuare, pacienți, cazuri care trebuie supravegheate și monitorizate individual, pentru că datele pe care le avem în acest moment, și noi, și cazuistica internațională, nu permit încă trasarea unor limite de siguranță certe. (...) Dinamica anticorpilor este, de asemenea, în continuare în studiu, așadar cea mai bună metodă de protecție suplimentară post-COVID rămâne vaccinarea, alături de practicarea unui stil de viață precaut”, a arătat Nirvana Georgescu, Quality and Patient Safety Director din Rețeaua de sănătate Regina Maria.

Un alt studiu, încă în derulare, al aceleiași rețele de sănătate, dedicat imunității post-vaccinare, arată că 80% din persoanele infectate, care s-au vaccinat ulterior, au prezentat valori ridicate ale anticorpilor protectori. De asemenea, persoanele de peste 50 de ani care au fost infectate au prezentat un titru mediu al anticorpilor dobândiți post-vaccinare semnificativ mai mare decât cel al persoanelor care nu au trecut prin boală.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe