Newsflash
Știri

Ebola a ajuns în Europa

de Alexandra NISTOROIU - oct. 22 2014
Ebola a ajuns în Europa
O asistentă medicală din Spania este prima persoană infectată cu Ebola în afara Africii. Cazul pune sub semnul întrebării capacitatea sistemului spaniol de sănătate de a controla potenţiala răspândire a virusului. Asistenta ajutase la îngrijirea unui preot care contractase infecţia în Africa şi fusese repatriat în Spania. Persoanele care au venit în contact cu pacienta, inclusiv alţi 30 de lucrători în sănătate, sunt acum sub atentă monitorizare. Preotul a murit la scurt timp după ce a ajuns în Spania. Asistenta intrase în salonul pacientului doar de două ori, o dată după moartea acestuia. Autorităţile naţionale de sănătate au demarat o investigaţie pentru a afla cum s-a produs transmiterea virusului.
„Mai multe cazuri de Ebola vor fi înregistrate în Europa. Este inevitabil din cauza numeroaselor călătorii care se fac dinspre Europa spre ţările afectate şi viceversa“, a declarat, pentru Reuters, Zsuzsanna Jakab, directorul Biroului regional OMS Europa. „Se va întâmpla din nou, dar cel mai important lucru de reţinut este că Europa este o zonă de risc scăzut şi mai ales partea occidentală a regiunii europene este cel mai bine pregătită, pe plan mondial, pentru a răspunde febrelor hemoragice virale, inclusiv Ebola“, a adăugat Jakab.
Peste 375 de profesionişti în domeniul medical au contractat Ebola în epidemia actuală şi jumătate au murit. Trei supravieţuitori explică, pentru revista Science, că au numai bănuieli cu privire la modul în care au fost infectaţi şi discută posibilitatea transmiterii în afara spaţiilor destinate tratamentului pacienţilor cu Ebola, respectiv în unităţile de primiri urgenţe sau camerele în care se echipează şi dezechipează personalul medical. Există date puţine privind contagiozitatea diferitelor lichide corporale şi a factorilor de mediu (precum mobilierul din spital), iar singurul studiu care a încercat să răspundă la această întrebare a avut rezultate surprinzătoare. Cele mai contagioase sunt cadavrele, în vreme ce suprafeţele – dacă nu sunt puternic contaminate cu sânge – sunt surse foarte improbabile de transmitere a infecţiei. Pregătirea riguroasă a medicilor care merg ca voluntari în zonele afectate este esenţială. Médecins Sans Frontières, care practic dă tonul în operarea unităţilor pentru tratamentul Ebola, a avut până acum doar două cazuri printre angajaţii săi internaţionali, deşi îngrijeşte majoritatea pacienţilor cu Ebola din Africa de Vest.
Miercuri, 8 octombrie, New York Times a anunţat decesul lui Thomas Duncan, primul pacient diagnosticat cu Ebola în Statele Unite.
În Nigeria, eforturile de control al epidemiei au fost un succes. Primul caz a ajuns aici, ca şi în SUA, cu un avion comercial. Numai că, spre deosebire de pacientul texan, bărbatul nigerian, Patrick Sawyer, prezenta deja simptome şi era contagios când a ajuns în Lagos, cel mai mare oraş din Africa, cu o reţea foarte dezvoltată de transport public. A fost un scenariu de coşmar, existând temerea scăpării de sub control a infecţiei.
Sawyer a fost plasat de urgenţă sub carantină şi autorităţile de sănătate publică au început să caute absolut fiecare persoană care intrase în contact cu el: în avion, în aeroport, pe drumul spre spitalul privat unde a mers după aterizare. Procesul urmăririi contactelor a fost prioritatea zero în Nigeria. O listă de 281 de persoane a fost realizată plecând doar de la acest caz index. Fiecare a trebuit apoi să furnizeze autorităţilor de sănătate, de două ori pe zi, informaţii actualizate privind starea fizică, prin metode variate, inclusiv mesajele text. Dacă vreunul nu răspundea sau nu se simţea bine, era verificat, fie de o reţea a cartierului, fie de lucrători în domeniul sanitar. Abordarea nigeriană a fost una care a implicat întreaga comunitate, de la armată până la biserică, pe toţi cei care puteau ajuta în lupta cu virusul. Pentru a evita stigmatizarea pacienţilor, autorităţile din sănătate au transmis constant mesaje de încurajare către publicul larg. Pacienţii, familiile lor şi contacţii monitorizaţi erau portretizaţi ca nişte eroi, cei care aveau să protejeze şi să salveze Nigeria fiind sinceri, raportând comisiei de sănătate toate informaţiile necesare. Voluntarii şi profesioniştii în sănătate au realizat aproximativ 18.500 de vizite faţă în faţă pentru evaluarea posibilelor simptome, potrivit CDC. Lista de contacte a crescut la 894. După două luni, Nigeria a înregistrat numai 20 de cazuri confirmate şi probabile, şi doar opt decese. Au trecut deja peste 21 de zile – perioada maximă de incubaţie – de la confirmarea ultimului caz.
În ciuda unei mai mari mobilizări din partea comunităţii internaţionale, situaţia din cele trei ţări masiv afectate din Africa de Vest (Liberia, Sierra Leone şi Guineea) continuă să se deterioreze. În regiune, numărul cazurilor confir­mate, probabile şi suspecte a trecut de 8.000, cu 3.879 de decese, conform celor mai recente statistici OMS.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe