Newsflash
Știri

Ebola: criza este controlată ineficient

de Alexandra NISTOROIU - sept. 19 2014
Ebola: criza este controlată ineficient
   Epidemia de febră hemoragică Ebola din Africa evoluează într-un ritm periculos, iar ţările cel mai grav afectate – Guineea, Liberia şi Sierra Leone – se străduiesc să facă faţă situaţiei, în pofida fragilităţii sistemelor de sănătate, compromise sever şi cu capacităţi reduse de răspuns. Conform celor mai recente statistici OMS, numărul total al cazurilor (confirmate, probabile şi suspecte) din ţările vest-africane era de 3.069, din care 1.552 de decese. La 30 august, ministerul sănătăţii din Senegal a prezentat detaliile primului caz de infecţie cu virusul Ebola confirmată în ţară. Până la 3 septembrie, în afară de cazul-index, nu a mai fost consemnat niciun altul. Ne confruntăm, după toate datele, cu cea mai mare epidemie de Ebola înregistrată vreodată. În paralel, o epidemie separată a fost consemnată în Republica Democrată Congo.
    La 28 august, OMS a emis un ghid menit să orienteze coordonarea acţiunilor internaţionale de răspuns la epidemie, pentru eradicarea virusului pe plan mondial în următoarele şase-nouă luni şi manage­mentul rapid şi eficient al noilor cazuri de infecţie. În următoarele trei luni, OMS şi partenerii săi îşi propun inversarea tendinţei de creştere a numărului de infecţii, în ţările cu transmitere intensă: Liberia, Sierra Leone, Guineea. În ţările cu transmitere localizată, izolată, se va încerca oprirea transmiterii în cel mult opt săptămâni de la identificarea cazului-index. Ghidul va servi drept cadru de lucru pentru definirea unor planuri operaţionale mai detaliate. Priorităţile subliniate sunt: nevoia de centre de tratament şi management, mobilizarea socială, înmormântarea în siguranţă a celor decedaţi de Ebola. În completarea acestui ghid, ONU dezvoltă o platformă operaţională menită să faciliteze servicii esenţiale: alimente şi alte provizii, rezerve de apă şi materiale sanitare, îngrijire medicală primară ş.a.

 

Coincidenţa celor două epidemii

 

   La 26 august, ministerul sănătăţii din Republica Democrată Congo a notificat OMS de existenţa unei epidemii de Ebola în provincia Ecuador. Rezultatele secvenţierii virusului din mostrele prelevate în regiune au identificat tulpina Zair, strâns înrudită cu cea din epidemia din 1995, din Kikwit (Congo). Tulpina Zair este indigenă în această ţară. Primele consemnări ale virusului Ebola datează din 1976, în epidemii aproape simultane, în Congo (pe vremea aceea Zair) şi Sudanul de Sud (pe atunci Sudan). Rezultatele caracterizării virusului şi ale investigaţiei epidemiologice arată că epidemia din Congo este independentă de cea din vestul Africii. Peste 50 de persoane erau infectate la 2 septembrie, din care 31 au decedat.

 

Izolare şi stigmatizare

 

   Pe lângă problemele medi­cale, comunităţile afectate se confruntă şi cu povara izolării şi a stigmatizării, au explicat repre­zentanţii OMS şi ai ONU, într-o conferinţă de presă susţinută la 2 septembrie, în Washington. Mulţi pacienţi nu se adresează la timp instituţiilor medicale, fie din teamă, fie din lipsă de încredere în posibilitatea de a primi trata­ment. Zonele în care au fost impuse măsuri stricte de caran­tină au ajuns să semene cu nişte închisori, oamenii nu reuşesc să mai ajungă la serviciu şi accesul la alimente e dificil. În plus, restricţiile de zbor impuse de companiile aeriene izolează şi mai mult aceste regiuni şi îngreunează eforturile organi­za­ţiilor nonguvernamentale şi pri­mirea de sprijin extern. Repre­zen­tanţii OMS declară că restricţiile ar trebui să se aplice doar persoanelor infectate şi celor care au intrat în contact cu aceştia, nu tuturor locuitorilor statelor afectate.

 

Pe urmele virusului, cu instrumentele genomicii

 

   Înainte de epidemia în Africa de Vest, echipe de cercetători americani colaborau deja cu laboratoare din Sierra Leone şi Nigeria pentru a analiza genomul şi a dezvolta teste de diagnostic pentru virusul febrei Lassa. În februarie 2014, aceste echipe şi-au schimbat direcţia de cercetare. Într-un studiu publicat recent în Science, echipa raporta rezultatele secvenţierii genetice complete a 99 de mostre de virus Ebola obţinute de la 78 de pacienţi din Sierra Leone. Echipa condusă de Pardis Sabeti, cercetător la Institutul naţional de sănătate din SUA (NIH), Harvard şi MIT, din care cinci cercetători au căzut victime epidemiei până la apariţia articolului, a realizat o analiză genomică sofisticată, arătând că actuala epidemie cel mai probabil a pornit acum mai puţin de un an, de la o singură persoană, după înmormântarea unui vindecător tradiţional din Guineea, răspândindu-se apoi spre Sierra Leone şi alte ţări.
Este posibil ca tulpina virusului Ebola responsabilă de epidemia din vestul Africii să fi evoluat din tulpina ce a cauzat epidemia din Africa Centrală în 2004, care a suferit modificări în 400 de regiuni ale genomului. Observaţiile indică faptul că unele teste de diagnostic folosite azi ar putea da greş, în cazul unor astfel de modificări genetice, indicând rezultate fals-negative la persoane infectate. Profilarea genetică realizată de echipa lui Sabeti face posibilă îmbunătăţirea metodelor de diagnostic, dar va fi nevoie de o continuă secvenţiere genomică, pentru că virusul va evolua pe parcursul epidemiei. Rămâne de văzut dacă aceste schimbări genetice influenţează viteza cu care se propagă epidemia sau severitatea bolii.

 

Medicament testat pe primate

 

    Testarea pe primate a tratamentului cu ZMapp, pentru Ebola în fază avansată, face obiectul studiului publicat în Nature, la 29 august, de o echipă de cercetători din Canada, SUA şi China. Cercetarea a arătat că Zmapp, o optimizare a două cocktailuri de anticorpi monoclonali deja existente – MB-003 şi ZMAb – poate salva cu o eficienţă de 100% maimuţele la care a fost administrat, dacă trata­mentul este iniţiat în primele cinci zile de la declanşarea simptomelor. Temperatura înaltă, viremia, modificări ale hemoleuco­gra­mei şi în biochimia serului au fost sesizate la majoritatea animalelor înainte de înce­perea intervenţiei cu ZMapp. Studiul a arătat că evoluţia bolii avan­sate poate fi inver­sa­tă până la vin­de­carea com­pletă. ZMapp reacţio­nează încrucişat cu varianta din Guineea a virusului Ebola, depă­şind eficacitatea oricărui alt tratament descris până în prezent pentru febra hemo­ragică.
Studiul cu ZMapp oferă, în premieră, posibilitatea protec­ţiei în faţa febrei hemoragice Ebola printr-o intervenţie tera­pe­utică în limita primelor cinci zile. ZMapp consti­tuie o alter­nativă mult mai puţin contro­versată decât transfu­ziile totale de sânge de la supravie­ţu­itorii în covales­cenţă, cum s-a procedat în cazul epide­miei din Kikwit, în 1995. Terapia cu anticorpi mono­clo­nali conferă imu­ni­tate rapid, indiferent de vârstă, inclusiv persoanelor imunocom­promise. Din datele disponibile până în prezent, ZMapp ar fi cea mai bună opţiune de tratament experimental aflată în dezvoltare. Testarea siguranţei tratamentului la oameni ar putea fi realizată în următoarele luni, astfel încât să fie accelerată prescrierea ZMapp.

 

Vaccin testat în SUA

 

    Şi la capitolul vaccinuri a fost grăbit ritmul cercetării. Primul din mai multe studii clinice vizând eficienţa unui vaccin anti-Ebola, dezvoltat de GSK şi National Institutes of Health, a început în Statele Unite. În prezent, la Maryland sunt testaţi 20 de adulţi voluntari. Cercetătorii urmăresc felul în care sistemul imun răspunde la vaccin, monitorizând eventualele reacţii adverse. Voluntarii nu vor fi infectaţi cu virusul Ebola, dar vaccinul a obţinut rezultate foarte bune în studiile pe primate. Vaccinul foloseşte o singură doză de proteină a virusului Ebola pentru a genera un răspuns imun. Prima fază a studiului clinic se va încheia înainte de finalul anului, dar mai sunt alte două etape până când tratamentul va putea fi folosit pe scară largă. NIH are o serie de parteneri internaţionali, alături de care vrea să deruleze studii clinice similare în Marea Britanie, Gambia şi Mali.

  

Este nevoie de protecţie respiratorie?

 

    Trei specialişti în sănătate publică din Spania semnează un articol în Lancet, exprimându-şi dubiile cu privire la necesitatea protecţiei respiratorii în managementul epidemiei de Ebola. Virusul este transmis foarte rar pe cale aeriană, dar, în majoritatea cazurilor, sunt folosite măsuri de protecţie respiratorie. Deşi aceste măsuri excesive de precauţie pot creşte nivelul de confort psihologic al celor implicaţi în acţiunile de combatere a epidemiei, protecţia respiratorie completă este scumpă, incomodă şi inaccesibilă în ţările cel mai grav afectate, iar o astfel de abordare sugerează că singura cale eficientă de protecţie este prin echipamentul individual de protecţie, indisponibil populaţiei generale. Aplicarea sistematică a măsurilor preventive care protejează angajatul din sănătate de contactul direct (mănuşi, ochelari, măşti,  precum şi camere sau saloane individuale în spitale) este suficientă în managementul majorităţii pacienţilor (cei care nu prezintă hemoragie sau vomă). Măsurile preventive excepţionale, precum purtarea de costume presurizate cu rezerve de oxigen, trebuie dedicate intervenţiilor care generează aerosoli (explorări invazive, intubări), situaţiilor specifice (hemoragii masive) sau în laboratoarele în care este cultivat virusul, conchid autorii.

 

Scăpată de sub control

 

    „Epidemia de Ebola este mult mai gravă decât o arată cifrele oficiale, iar unele ţări înrăutăţesc involuntar situaţia, făcând-o mai greu de controlat“, a declarat Tom Frieden, directorul CDC Atlanta. Acesta a avertizat, într-o emisiune transmisă de CNN la 2 septembrie a.c., că epidemia se va înrăutăţi în perioada imediat următoare, spunând că mai multe ţări „întorc spatele“ celor care vin din zonele afectate de epidemie. Măsurile ce restricţionează zborurile şi traversarea graniţelor către ţările care se confruntă cu epidemia sunt menite să blocheze răspândirea virusului, dar au un efect paradoxal, îngreunând oferirea de ajutor şi răspuns imediat celor în nevoie.
O altă critică a răspunsului autorităţilor internaţionale apare într-un editorial din Washington Post, semnat de Jim Yong Kim, preşedintele Băncii Mondiale, şi Paul Farmer, profesor de boli infecţioase la Harvard. Ei cred că suntem martorii unei crize de proporţii generată nu doar de virus, ci de „prejudecăţile fatale, care au dus la un răspuns nepotrivit şi dezastruos la epidemie.“ În opinia lor, actuala criză reflectă inegalităţile din ce în ce mai mari în privinţa accesului la sănătate şi este nevoie de un răspuns internaţional adecvat.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe