Newsflash
Știri

Ebola: epidemia încetineşte, dar obligă la reforme de proporţii

de Alexandra NISTOROIU - feb. 6 2015
Ebola: epidemia încetineşte, dar obligă la reforme de proporţii
   Organizaţia mondială a sănătăţii a anunţat că va crea un fond pentru evenimente neprevăzute şi o forţă de muncă pentru situaţii de urgenţă, ca să poată răspunde imediat altor eventuale crize de sănătate. Decizia a fost luată în cadrul unei întâlniri a boardului executiv al OMS, desfăşurate la Geneva, şi vine ca urmare a criticilor vehemente primite de organizaţie din cauza întârzierii cu care a reacţionat la epidemia de Ebola.
   Margaret Chan, directorul general al OMS, a declarat că epidemia a evidenţiat nevoia de a întări capacitatea organizaţiei de management al crizei şi de a creşte eficienţa procedurilor de recrutare a lucrătorilor din prima linie a intervenţiilor: „Ebola a fost o mega-criză şi a copleşit capacitatea OMS. Statele membre înţeleg că lumea are nevoie de un mecanism de apărare colectivă pentru securitatea sănătăţii globale“.
   În ultimul an, 22.057 de cazuri de Ebola au fost documentate în nouă ţări. 8.795 de oameni au murit din cauza febrei hemoragice provocate de virus. Din fericire, asistăm, în sfârşit, la inversarea epidemiei.
   Boardul executiv al  OMS a adoptat prin consens o rezoluţie propusă de SUA şi Africa de Sud, prin care sunt solicitate reforme majore. „OMS pe care o avem nu este cea de care avem nevoie pentru a răspunde urgenţelor de sănătate de magnitudinea epidemiei de Ebola“, crede Jimmy Kolker, secretar adjunct pentru afaceri globale în cadrul departamentului de sănătate al Statelor Unite.
   În cadrul dezbaterii, directorul CDC, Tom Frieden, a spus că, de multe ori, consideraţiile politice cântăresc mai mult decât expertiza tehnică în luarea deciziilor la agenţia Naţiunilor Unite. „Am creionat o structură pentru ceea ce aşteptăm să se întâmple în mai, adică reforme cuprinzătoare“, a afirmat Frieden referindu-se la întâlnirea anuală a miniştrilor sănătăţii.
   Principalii donatori au reacţionat pozitiv la ideea înfiinţării unui fond pentru evenimente neprevăzute. Recomandarea venise încă din 2011, după pandemia de gripă din 2009–2010. La momentul respectiv, un comitet OMS a sugerat că fondul ar trebui să aibă o valoare de 100 de milioane de dolari. Marea Britanie a promis deja că va aloca 10 milioane de dolari pentru un astfel de fond, iar mai multe discuţii informale cu reprezentanţii celorlalte ţări sunt în curs de desfăşurare pentru completarea sumei.
   Bruce Aylward, directorul adjunct al OMS, a explicat că agenţia ar avea nevoie de o forţă de muncă de aproximativ 1.500 de lucrători pentru astfel de urgenţe, cu 500 mai mult decât cei de care dispune în prezent.

Ebola ucide. Dar poate imuniza?

   Recenta scădere semnificativă a numărului de noi infecţii cu Ebola în Africa de Vest face ca unii oameni de ştiinţă să se întrebe dacă nu cumva virusul duce la imunizarea silenţioasă a unora dintre persoane în vreme ce le omoară brutal vecinii şi prietenii.
   Cazurile asimptomatice de Ebola – cele în care o persoană expusă la virus dezvoltă anticorpi, dar nu se îmbolnăveşte şi nu manifestă simptome – sunt discutate intens printre cercetători. Unii dintre ei spun că existenţa lor este mai curând o iluzie. Totuşi, după cum sugerează unele studii, astfel de cazuri apar în epidemiile de Ebola şi pot fi un factor-cheie în combaterea mai rapidă a epidemiilor, oferind protecţie secretă celor suficient de norocoşi pentru a putea alunga infecţia.
   Majoritatea experţilor sunt convinşi că principalul factor care a dus la scăderea dramatică  a numărului de cazuri îl reprezintă măsurile mai bune de control ce reduc contactul direct cu pacienţii contagioşi şi cadavrele victimelor, dar este posibil să fi contribuit şi alţi factori, precum imunitatea de grup.
   Alţi specialişti cu experienţă amplă în boli infecţioase sunt foarte sceptici cu privire la această posibilitate. „Există semne că unele cazuri sunt mai puţin severe (...) şi pot exista chiar şi cazuri asimptomatice, dar imunitatea de grup este un termen incorect pentru ceea ce se întâmplă. Putem vorbi despre dezvoltarea unei imunităţi domestice, dar chiar şi asta rămâne doar o ipoteză“, explică David Heymann, expert în boli infecţioase şi şef al departamentului de securitate a sănătăţii globale la Chatham House. Alţii sunt mai optimişti şi le solicită cercetătorilor din Africa de Vest să caute să identifice şi să testeze posibilele cazuri asimptomatice pentru a putea folosi secretele imunităţii lor silenţioase. Unul dintre ei este Steve Bellan de la Universitatea din Texas, care crede că persoanele asimptomatice se pot implica în măsurile de control al bolii şi în îngrijirea pacienţilor, reducând numărul de persoane non-imune expuse la aceste sarcini riscante.

Vaccinul testat pe oameni

   Un raport preliminar despre testarea vaccinului împotriva virusului Ebola, realizat cu ajutorul adenovirusului la cimpanzeu, a fost publicat la 28 ianuarie în New England Journal of Medicine. Studiul făcut la Oxford a cuprins 60 de adulţi voluntari. Fiecare dintre ei a primit o singură doză a vaccinului în care adenovirusul la cimpanzeu (ChAd3) devine vector pentru glicoproteina de suprafaţă a tulpinii Zair a virusului Ebola (EBOV), dar dimensiunea dozei a diferit astfel: 1x1010 particule virale, 2,5x1010 particule virale, respectiv 5x1010 particule virale (pentru câte 20 de participanţi la studiu). Pentru următoarele patru săptămâni a fost observată siguranţa administrării vaccinului. Anticorpii au fost măsuraţi pe testul de imunoabsorbţie enzimatică ELISA şi cu ajutorul răspunsul celulelor T la enzyme-linked immunospot (ELISpot), precum şi prin examinarea citometriei de flux. Niciun motiv de îngrijorare privind siguranţa vaccinului nu a fost scos în evidenţă, la niciunul dintre nivelurile de doză menţionate. Media geometrică de răspuns cu anticorpi la testul ELISA  a atins maximul (469 de unităţi, 58-4051, rată de răspuns 68%) la patru săptămâni de la administrarea vaccinului în grupul care a primit cea mai concentrată doză, grup care a avut o rată de răspuns de 100% pentru celulele T la ELISpot, atingând vârful în ziua 14. Citometria de flux a  evidenţiat mai multe răspunsuri ale celulelor T CD4+ decât CD8+. La toate dozele de vaccin testate, au fost detectaţi atât anticorpi, cât şi răspunsuri ale celulelor T, dar la niveluri mai mici decât cele induse la macacii la care fusese anterior testat vaccinul.
   Concluzia cercetătorilor este că vaccinul monovalent ChAd3 împotriva Ebola este imunogen în dozele testate.

Greu de confirmat

   Scăderea abruptă a numărului de infecţii cu Ebola în Liberia va face dificilă confirmarea eficienţei vaccinurilor experimentale. Un studiu clinic de dimensiuni mari este pe cale de a începe în această ţară, după cum anunţaseră reprezentanţii National Institutes of Health (NIH) din Statele Unite. Este foarte probabil ca NIH să mute o parte a testării în vecina Sierra Leone, în vreme ce autorităţile de reglementare ar putea aproba vaccinurile împotriva Ebola pe baza datelor privind eficacitatea lor obţinute în urma testelor pe animale, şi susţinute doar de dovezi restrânse la om.
   Liberia a fost până de curând epicentrul epidemiei din Africa de Vest, dar la acest moment mai are numai cinci cazuri confirmate de Ebola, după cum afirmă oficialii sănătăţii din această ţară. Scăderea numărului de cazuri ridică probleme pentru cercetătorii de la NIH, GlaxoSmithKline şi Merck, care îşi propuseseră să înscrie 27.000 de voluntari în studiul pivot de fază 3 programat să înceapă în Liberia. De imunizare vor beneficia persoanele la risc, precum personalul medical, membrii familiei lor, lucrătorii care se ocupă de înmormântări. Studiul va testa eficienţa vaccinului creat de GSK şi a concurentul de la Merck, în raport cu placebo. În prezent este foarte dificil să se identifice 27.000 de oameni la risc doar în Liberia.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe