Newsflash
Știri

Ebola: studiul întârziat

de Alexandra NISTOROIU - apr. 23 2015
Ebola: studiul întârziat
Cel de-al doilea studiu clinic pentru un vaccin experimental împotriva Ebola, cel dezvoltat de Agenţia de sănătate publică din Canada, a început la 14 aprilie în Sierra Leone. E foarte puţin probabil însă să îşi atingă obiectivul principal, acela de a dovedi că vaccinul, bazat pe combinarea virusului stomatitei veziculare cu o proteină de suprafaţă a Ebola, protejează oamenii împotriva bolii letale. Motivul: pur şi simplu, nu mai sunt destui pacienţi.
De la atingerea vârfului epidemiei la sfârşitul lunii noiembrie, numărul de cazuri raportate săptămânal în Sierra Leone a scăzut într-un ritm stabil, de la 95 în urmă cu o lună la doar 21 în săptămâna precedentă. Deci e foarte puţin probabil că studiul clinic condus de CDC şi ministerul sănătăţii din Sierra Leone va putea duce la un rezultat semnificativ din punct de vedere statistic, spune Stephan Becker, virusolog la Universitatea din Marburg, Germania. În cadrul studiului ar urma să fie vaccinaţi 6.000 de doctori, asistente şi alţi angajaţi din prima linie a luptei cu virusul, pe parcursul următoarelor luni.
Nu s-a pus problema renunţării la studiu, deşi costurile estimate ajung la 25 de milioane de dolari. Totuşi, reprezentanţii CDC spun că vor ajusta designul studiului pentru a maximiza posibilitatea de a obţine răspunsuri la întrebările-cheie. În loc de organizarea clasică a trialului, în care vaccinul este administrat în etape mai multor grupuri, iar apoi sunt comparate rezultatele celor care au fost vaccinaţi timpuriu cu ale celor care au fost imunizaţi mai târziu, cercetătorii vor porni acum un trial randomizat, în care indivizii vor primi vaccinul fie imediat, fie după şase luni. Noul design măreşte perioada în care vor fi ţinuţi sub observaţie  cei din grupul de control. La sfârşitul studiului, echipa de cercetători va compara ratele de infecţie înregistrate la nivelul celor două grupuri. Modelarea statistică spune că, pentru a obţine un rezultat semnificativ, 67 de participanţi ar trebui să fie infectaţi cu Ebola dacă vaccinul are o eficienţă de 50%. Dacă vaccinul are o eficienţă de 90%, vor fi înregistrate în jur de 17 infecţii.
Chiar şi cu o probabilitate scăzută de a obţine aceste rezultate, cei de la CDC spun că este important ca studiul STRIVE (Sierra Leone Trial to Introduce a Vaccine against Ebola) să meargă înainte deoarece poate furniza informaţii importante despre vectorul folosit: virusul stomatitei veziculare. Ar putea ajuta aşadar la dezvoltarea altor vaccinuri bazate pe acest virus. În plus, pe parcurs studiul poate încă salva nişte vieţi, spune Becker.
STRIVE este al doilea studiu clinic de fază III pentru acest vaccin candidat. Luna trecută, un trial sponsorizat de OMS a fost lansat în Guineea. Cercetarea respectivă foloseşte principiul vaccinării în reţele de persoane care locuiesc aproape de pacienţii recent identificaţi. În Guineea a fost înregistrat un număr mai mare de infecţii cu Ebola decât în Sierra Leone în ultimele săptămâni, deci e mai probabil ca studiul OMS să dea rezultate.

 

Rămâne o urgenţă internaţională

 

Criza de Ebola rămâne o urgenţă internaţională de sănătate publică. Este una dintre concluziile celei de-a cincea întâlniri a comitetului de urgenţă IHR (International Health Regulations) privind epidemia de Ebola din Africa de Vest. Comitetul a evaluat progresele făcute în ultimele luni în lupta cu Ebola, notând îmbunătăţirea continuă a măsurilor de control şi prevenţie în Africa de Vest (inclusiv activităţile de depistare a contacţilor). Din ianuarie, când a avut loc precedenta întâlnire a comitetului, au scăzut atât incidenţa cazurilor, cât şi amploarea distribuţiei lor geografice în Liberia, Sierra Leone şi Guineea, dar şi riscul transmiterii lor dincolo de graniţele celor trei ţări africane. Rămân prioritare implicarea întregii comunităţii în atingerea ţintei de zero cazuri, dar şi accelerarea programelor actuale de cercetare dedicate prevenirii şi tratamentului Ebola.
Comitetul a discutat şi problema posibilităţii transmiterii sexuale a febrei hemoragice Ebola, în special cazul recent al unui pacient care foarte probabil s-a infectat în urma unui contact sexual cu un supravieţuitor Ebola la câteva luni după recuperarea acestuia.
Cele trei ţări masiv afectate de epidemie au primit recomandarea de a continua screeningul călătorilor la ieşirea din ţară, iar această măsură de prevenire a transmiterii trebuie să fie implementată până când vor trece 42 de zile de la două teste negative pentru Ebola la ultimul pacient infectat. Lunar, cele trei ţări vor continua să informeze comitetul despre rezultatele screeningului din aeroporturi.

 

Începe din nou şcoala

 

   Şcolile din Sierra Leone au fost redeschise în această săptămână după nouă luni de întrerupere cauzată de epidemia de Ebola care a ucis 3.800 de oameni la nivel naţional. Totuşi, prezenţa a fost foarte redusă, din cauza temerilor persistente faţă de brutala infecţie. Autorităţile speră că peste 1,8 milioane de copii din ţară se vor întoarce la şcoală pentru a recupera aproape un an de studii. În ţara slab dezvoltată cu o populaţie de şase milioane de locuitori, repornirea educaţiei reprezintă un pas crucial pentru normalizarea vieţii, spun şi reprezentaţii ONU din Sierra Leone. Unicef a donat şcolior săpun, apă şi termometre pentru a ajuta la implementarea măsurilor de prevenţie. Puţini copii s-au întors deja la şcoală în capitala Freetown, dar cifra va creşte foarte probabil în următoarele zile, crede Leslie Scott, directorul filialei naţionale a organizaţiei nonguvernamentale internaţionale World Vision. Scepticismul încă latent se bazează pe teama părinţilor cum că şcolile nu sunt suficient de pregătite pentru a opri transmiterea infecţiei, a explicat Scott, citat de Reuters. Ebola a ucis peste 10.500 de oameni în Sierra Leone, Guineea şi Liberia de la începutul epidemiei în decembrie 2013. Numărul de cazuri noi a scăzut dramatic în ultima vreme, dar angajaţii din domeniul sanitar spun că este vital să fie evitată atitudinea de complacere pentru a pune capăt epidemiei.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe