Newsflash
Știri

Ebola. Un final alunecos

de Alexandra NISTOROIU - feb. 27 2015
Ebola. Un final alunecos
Guineea, Sierra Leone şi Liberia, cele trei ţări cel mai grav afectate de epidemia de Ebola din Africa de Vest, au anunţat, la 16 februarie, că şi-au propus să atingă în următoarele 60 de zile ţinta comună de reducere la zero a numărului de cazuri.
Cea mai severă epidemie de Ebola din istorie durează de peste un an şi a ucis deja peste 9.200 de oameni. A început să încetinească, dar OMS a subliniat din nou importanţa menţinerii sus a gărzii, mai ales că recent a fost anunţată o nouă creştere a numărului de infecţii. „Şefii de stat şi guvernele din Uniunea Râului Mano apreciază eforturile comunităţii internaţionale, care au dus la o scădere a epidemiei de Ebola. Vrem să atingem ţinta de zero cazuri până la jumătatea lui aprilie“, a declarat preşedintele Guineei.
Cu toate acestea, numărul de cazuri noi a crescut două săptămâni la rând, înregistrându-se 144 de cazuri confirmate în săptămâna 1–8 februarie, potrivit datelor furnizate de OMS. Guineea a raportat 65 de cazuri noi (faţă de 39, în săptămâna anterioară). Sierra Leone a avut 76 de infecţii noi confirmate, în vreme ce Liberia continuă să raporteze un număr foarte mic de cazuri noi.

Violenţele continuă

În urmă cu o săptămână, o unitate pentru tratamentul Ebola din centrul Guineei a fost distrusă, iar lucrătorii sanitari au fost atacaţi de o mulţime furioasă. Totul a plecat de la un zvon potrivit căreia Crucea Roşie plănuia să dezinfecteze o şcoală.
Echipele Crucii Roşii din Guineea au fost atacate în medie de zece ori pe lună, în ultimul an, spun oficialii organizaţiei, care avertizează că violenţa a periclitat eforturile menite să ţină boala sub control. În timpul incidentului petrecut în oraşul Faranah, aflat la aproximativ 400 de kilometri faţă de capitala Conakry, localnici agresivi au atacat o unitate Ebola şi au dat foc unui vehicul aparţinând Médecins Sans Frontierès.
O echipă de înmormântare formată din voluntari de la Crucea Roşie a fost de asemenea asaltată şi forţată să se retragă din localitate, au explicat reprezentanţii autorităţilor locale pentru Reuters.
Peste 2.000 de oameni din Guineea au murit din cauza virusului Ebola de la începutul epidemiei.

Guvernul şi epidemia

Sierra Leone nu a reuşit să justifice complet cum a cheltuit aproape o treime din cele 20 de milioane de dolari alocate pentru lupta cu Ebola pe o perioadă de şase luni în anul anterior. Auditul naţional făcut public la sfârşitul săptămânii trecute sugerează că proasta guvernare a pus în pericol eficienţa acţiunilor de răspuns la epidemie.
Raportul întocmit de auditorul general al ţării a analizat cum a fost cheltuită suma de 84 de miliarde de leones (19,5 milioane de dolari), pe care guvernul a rezervat-o luptei împotriva febrei hemoragice în perioada mai-octombrie. Majoritatea acestor fonduri proveneau din taxe la bugetul de stat şi donaţii de la instituţiile domestice şi locuitorii din aceste ţări. Raportul nu a investigat şi finanţările provenite prin agenţiile ONU sau de la alte organizaţii nonguvernamentale internaţionale.
Majoritatea fondurilor cercetate au fost cheltuite pe achiziţionarea de echipament personal de protecţie, materiale şi consumabile medicale, precum şi bonusuri pentru lucrătorii sanitari. Dar documentul de audit arată că pentru mai mult de 14 miliarde de leones din fondul pentru răspunsul la criza de sănătate nu există documente care să arate care a fost destinaţia lor, pe ce au fost cheltuiţi. Pentru alte 11 miliarde de leones lipseau fie chitanţele, fie facturile. Raportul concluzionează că „bani puşi deoparte pentru combaterea epidemiei de Ebola au fost probabil cheltuiţi în alte scopuri, încetinind răspunsul guvernamental în eradicarea virusului“.
Continuă să fie carenţe în sistemul de management financiar al Sierra Leone şi ele au dus la pierderea de fonduri şi la scăderea calităţii serviciilor oferite în sistemul sanitar.

Profit de pe urma Ebola

În ultimele două săptămâni, Sierra Leone a reuşit şi să facă ordine în evidenţa lucrătorilor sanitari implicaţi în combaterea epidemiei. Mii de lucrători-fantomă ar fi încercat să profite de pe urma haosului produs de epidemie. Guvernul statului african îi va acţiona în instanţă pe cei care au încercat să obţină bani ilegal, printr-o escrocherie.
În Sierra Leone, plăţile pentru personalul medical implicat în tratamentul Ebola au fost în mai multe rânduri amânate din cauza dificultăţii de a distinge dintre lucrătorii reali (inclusiv şoferi de ambulanţă, membri ai echipelor de înmormântare) şi cei care le-au falsificat identităţile pentru a pretinde bonusuri de hazard sau pentru cei care s-au înregistrat de două ori pentru a fi plătiţi dublu.
Întârzierile în plăţile salariilor au generat greve frecvente în rândul lucrătorilor sanitari implicaţi în lupta anti-Ebola, greve care, uneori, au lăsat pacienţi netrataţi sau cadavre foarte contagioase neîngropate.
Comisia anticorupţie din Sierra Leone a identificat persoanele care doreau să obţină profit de pe urma crizei de sănătate, iar aceştia au fost puşi sub acuzare şi vor fi judecaţi.
Peste 95% din lucrătorii sanitari declaraţi au fost verificaţi până în prezent, procent care face ca viitoarele plăţi să fie mai simplu de realizat pentru angajaţii reali.
Un  reprezentant al autorităţilor din statul african a spus, pentru Reuters, că numărul lucrătorilor-fantomă se apropie de şase mii (nu toate sunt cazuri de escrocherie, unele sunt erori administrative). O altă sursă Reuters spune însă că problema nu este atât de larg răspândită, ci că au fost mai mult cazuri izolate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe