Newsflash
Știri

ECDC: a treia doză de vaccin ar trebui administrată celor cu sistem imunitar fragil

de L. Budin - sept. 2 2021
ECDC: a treia doză de vaccin ar trebui administrată celor cu sistem imunitar fragil

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) a transmis că nu există „o nevoie urgentă” de a se administra doze suplimentare de vaccin pentru protecție suplimentară împotriva COVID-19.

Un raport tehnic realizat de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor consemnează faptul că dozele suplimentare ar trebui luate în considerare, în vederea administrării, doar pentru cei cu un sistem imunitar foarte slăbit, dacă nu au atins nivelul de protecție necesar în urma vaccinării primare standard, se arată într-un comunicat.

vaxx-covid

Specialiștii mai subliniază că unul din trei adulți din Europa nu a primit, la ora actuală, schema completă de vaccinare. Astfel de persoane ar trebui să fie prioritatea campaniilor de imunizare.

Este important să se facă distincția între dozele de susținere pentru persoanele cu un sistem imunitar normal și dozele suplimentare pentru cei cu un sistem imunitar slăbit. Studiile arată că dozele suplimentare pot îmbunătăți răspunsul imun la indivizii imunocompromiși, cum ar fi beneficiarii transplanturilor de organe, ale căror răspunsuri la vaccinare au fost scăzute”, arată ECDC. 

În astfel de cazuri, precum și în cazul persoanelor vulnerabile care trăiesc în centre de îngrijire, opțiunea administrării unei doze suplimentară ar trebui luată în considerare, arată reprezentanții ECDC.

Totuși, mai precizează specialiștii, recomandările privind vaccinarea rămân la latitudinea fiecărei țări, prin organismele tehnice de specialitate, care iau în considerare condițiile locale, inclusiv gradul de răspândire al virusului, accesul la vaccinuri și capacitățile sistemelor naționale de sănătate.

În completarea măsurilor de imunizare, este crucial să se continue aplicarea măsurilor de protecție sanitară, precum distanțarea fizică sau purtarea măștii, arată specialiștii. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe