Newsflash
Știri

ECDC, recomandări în privința vaccinării anti-COVID la adolescenți

de Florentina Ionescu - iun. 2 2021
ECDC, recomandări în privința vaccinării anti-COVID la adolescenți

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a emis astăzi un raport care oferă mai multe obiective și informații cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19 a persoanelor cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani.

Raportul ECDC subliniază recomandările actuale și statusul vaccinării anti-COVID la adolescenții din țările din Uniunea Europeană, descrie epidemiologia COVID-19 la această grupă de vârstă și aduce în discuție eficacitatea vaccinului împotriva transmiterii virusului SARS-CoV-2. 

vaccin covid raport ecdc adolescenti
Foto de DoroT Schenk de la Pixabay 

„Pe măsură ce faza operaţională a vaccinării progresează, ajungem la un stadiu în care vaccinarea grupelor de vârstă mai mici, cum ar fi adolescenții, trebuie luată în considerare. Recomandările noastre subliniază mai multe probleme importante de care cei care fac politici publice trebuie să țină cont. Acestea includ cifrele actuale cu privire la vaccinare în special în grupurile de vârstă mai mari, incidența COVID-19 în rândul populației și aspectele care țin de disponibilitatea și accesul la vaccinuri, la nivel global”, a declarat Andrea Ammon, directorul ECDC.

Unele dintre țările din Uniunea Europeană au inițiat deja vaccinarea adolescenților cu vaccinul împotriva COVID-19 Comirnaty, care a fost autorizat pentru a fi utilizat începând cu vârsta de 16 ani. În 28 mai 2021, acest vaccin a fost aprobat pentru a fi utilizat în cazul copiilor cu vârste între 12 și 15 ani în Uniunea Europeană.

Reprezentanții ECDC mai subliniază că deși cursul bolii COVID-19 este de regulă o formă mai ușoară la adolescenții sănătoși, „vaccinarea grupelor mai mari de vârste ar trebui să continue cu prioritate înainte de a ținti adolescenții ca un întreg”.

Vaccinarea adolescenților care sunt la risc înalt de a dezvolta forme severe de COVID-19 ar trebui să fie prioritizată în același mod ca vaccinarea tuturor persoanelor la risc înalt de a dezvolta formă severă de boală în alte grupe de vârstă.

Nu în ultimul rând, pentru luarea deciziei cu privire la vaccinarea adolescenților, raportul ECDC subliniază și cât de importantă este monitorizarea răspândirii variantelor care prezintă îngrijorare în rândul indivizilor mai tineri și importanța de a evalua efectele pe termen lung ale COVID-19.

Raportul complet este disponibil pe site-ul ECDC.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe