Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Echipamentul de protecție esențial pentru personalul medical

Viața Medicală
Dr. Roxana DUMITRIU sâmbătă, 14 martie 2020, ora 12:53

Un studiu efectuat de un grup de cercetători din Wuhan, China arată care sunt factorii de risc asociați cu infecția personalului medical cu SARS-CoV-2.

Cercetărorii (Liu M. et al) au investigat caracteristicile clinice ale personalului medical care au dezvoltat pneumonie în urma infecției cu SARS-CoV-2. 

În studiu au fost incluși 30 de pacienți infectați cu noul coronavirus care s-au prezentat la Spitalul Jianghan între 3 și 11 ianuarie 2020. Dintre aceștia zece erau bărbați și 20 femei, toți cadre medicale: 22  medici și opt asistente medicale. Pacienții aveau vârste cuprinse între 21 și 59 de ani. 

Din punct de vedere al severității cazurilor înregistrate 26 prezentau infecții banale, comune în timp ce patru aveau infecții severe (aceștia avuseseră contact direct, mai puțin de un metru, cu pacienții infectați cu SARS-CoV-2). Pe totul grupul anaalizat timpul mediu de contact a fost de 12 ore (7-16 ore).

Tablou clinic

Majoritatea pacienților au prezentat tuse (83,33%), febră (76,67%); cefalea a fost prezentă la 16 pacienți (53.33%), dispneea la 14 dintre aceștia iar fatigabilitatea și mialgia la 21 pacienți (70%). Simptome digestive de tipul vărsăturilor, scaunelor diareice, greață s-au înregistrat la nouă pacienți. 

În cadrul investigațiilor efectuate patru pacienți au prezentat leucocitoză moderată (13,33%), iar leucopenia a fost prezentă la 12 pacienți. Alte modificări patologice evidențiate au fost afectarea funcției hepatice (23,33%), injurie miocardică (16,67%), valori crescute ale D-dimerilor (>0.5 microgr/ml) la 16,67% din cei evaluați.

La examinarea CT s-a evidențiat pneumonina unilaterală la 11 pacienți, bilaterală la 19 pacienți iar la patru pacienți s-au evidenția opacități „în geam mat” bilateral. 

Timpul de expunere

După analiza statistică s-a observat că în cazul pacienților cu infecții severe timpul de expunere a fost mai mare, aveau un indice de masă corporală mai mare, prezentau modificări ale nivelelor leucocitelor, D-dimerilor și afectare hepatică și miocardică.

Personalul medical prezintă un risc crescut pentru infecția cu SARS-CoV-2, iar timpul de contact cu cei infectanți este principalul factor de risc pentru infectare. Utilizarea echipamentului medical de protecție este esențială pentru a preveni îmbolnăvirea personalului medical.

Sursa foto: pixabay.com

Etichete: masuri covid-19 SARS-Cov2 personal medical materiale de protectie echipament

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.