Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Hi-tech & Gadgets

Ecograf de dimensiunea unui timbru

Viața Medicală
Dr. Diana Andronache vineri, 26 august 2022

Inginerii de la Massachusetts Institute of Technology prezintă, într-un articol* publicat în Science, designul unui nou dispozitiv cu ultrasunete.

image-from-rawpixel-id-5803545-jpeg

Este vorba despre un autocolant de dimensiunea unui timbru, care se lipește de piele și poate transmite imagini obţinute cu ajutorul ultrasunetelor continuu, timp de 48 de ore. Noul autocolant produce imagini cu rezoluţie mai mare pe o durată mai lungă de timp datorită împerecherii unui strat adeziv elastic cu o serie rigidă de transductoare. Partea adezivă este formată din două straturi subţiri de elastomer care încapsulează un strat mijlociu de hidrogel solid, un material pe bază de apă, ce transmite cu ușurinţă undele sonore.

Testele efectuate pe voluntari au arătat că acest dispozitiv poate furniza imagini live, de înaltă rezoluţie, ale vaselor mari de sânge și ale organelor, precum inimă, plămâni și stomac. Pe parcursul monitorizării, autocolantele au avut o aderenţă puternică și au surprins modificări în organele subiacente, pe măsură ce voluntarii desfășurau diverse activităţi.

Din imaginile obţinute, echipa de cercetători a putut observa schimbarea în diametru a vaselor mari de sânge în timpul exerciţiilor fizice, comparativ cu momentele de repaus, dar și modul în care inima își schimbă forma în timpul exerciţiilor sau în care stomacul se adaptează atunci când sunt ingerate lichide.

Foto: rawpixel.com

*https://www.sciencedaily.com/releases/2022/07/220728142925.htm

Etichete: ecograf autocolant

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.