Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Eficacitatea vaccinului gripal la pacienţii cu hemodializă

   Deşi vaccinul gripal este recomandat la pacienţii cu boli renale severe, inclusiv hemodializaţi, se ştie puţin despre eficacitatea acestuia în subgrupul amintit.
    Un grup de cercetători din SUA, folosind date din sistemul de evidenţă a bolilor renale, a estimat eficacitatea vaccinului pentru boli asemănătoare gripei, spitalizările prin gripă/pneumonie şi mortalitate la pacienţii adulţi cu hemodializă, prin utilizarea unui experiment natural creat de variaţia de la an la an a „potrivirii“ dintre vaccinului gripal şi virusul circulant. S-au comparat pacienţii vaccinaţi din anii cu concordanţă optimă între vaccin şi virusurile circulante (1998, 1999 şi 2001), cu cei din anii cu concordanţă scăzută (1997) şi s-au comparat indicatorii ratelor de risc între pacienţii vaccinaţi la doi ani şi pacienţii nevaccinaţi în intervalul de doi ani.
    Ratele de vaccinare au fost mai mici de 50% în fiecare an. Analizele convenţionale care au comparat pacienţii vaccinaţi cu cei nevaccinaţi au produs estimări medii ale eficacităţii vaccinului de 13%, 16% şi 30% pentru infecţiile compatibile cu gripa, spitalizările prin gripă/pneumonie şi respectiv mortalitate. Atunci când analiza s-a limitat la perioada preepidemică, rezultatele au fost chiar mai evidente, indicând un eşec. Rata cumulată (globală) a ratelor de risc, care compară sezoanele cu concordanţă optimă cu un sezon placebo, a dus la o eficacitate a vaccinului de 0% pentru boli asemănătoare gripei, 2% pentru spitalizare şi 0% pentru deces.
    În comparaţie cu anul care prezintă o concordanţă scăzută, s-au găsit puţine dovezi de eficacitate vaccinală crescută în anii următori cu o concordanţă optimă, ceea ce sugerează faptul că actuala strategie de vaccinare împotriva gripei poate avea un efect mai mic asupra morbidităţii şi mortalităţii la persoanele aflate în stadiul final al bolilor renale. Ar trebui investigate strategii alternative de doză mai mare de vaccin, vaccin cu adjuvant şi doze multiple. (Informaţii preluate din Buletinul de actualităţi săptămânale al Institutului Cantacuzino şi prelucrate de dr. Maria Dragotă)
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.