Newsflash
Știri

Egipteni interesaţi de piaţa farma din România

de Dr. Ana MIHAI, Dr. Maria ALEXANDRU - nov. 10 2014
Egipteni interesaţi de piaţa farma din România

O delegaţie egipteană va vizita Bucureştiul în perioada 3–7 noiembrie, căutând să încheie parteneriate cu firme care activează în industria locală. Organizatorii vizitei sunt Consiliul egiptean pentru export, alături de Ambasada Egiptului la Bucureşti.

Bumbacul face diferenţa

Printre cele 16 companii care compun delegaţia se află şi Miracle Medical Industries, producător de orteze şi alte echipamente ortopedice destinate recuperării. Vicepreşedintele companiei, dr. Sameh Louis, ne-a oferit mai multe detalii despre produsele Miracle.

   – Ce produse predomină în portofoliul dvs.?
  – Suntem specializaţi în produse ortopedice, cum ar fi orteze pentru membrul inferior şi superior, articole compresive – ciorapi medicinali, bandaje, rulouri, dar şi curele lombosacrate şi abdominale.  
   – Ce le diferenţiază de alte produse din domeniu?
   – Este vorba de bum­bacul egiptean, care diferă de alte produse confec­ţionate din materiale pre­cum poliesterul şi neopre­nul, acestea provocând numeroase probleme cutanate. Produsele noas­tre sunt realizate din bumbac în proporţie de 85%, este cel mai mare procent folosit pe această piaţă, ceea ce ne diferenţiază de competitori şi aduce valoare adăugată, la preţuri competitive. Beneficem de înregistrarea produselor de către FDA şi de autorizaţii conform directivei europene (TUV şi marcaj CE).
   – Prin ce se diferenţiază bumbacul egiptean de alte tipuri de bumbac?
   – Bumbacul egiptean are fibra mai lungă, ceea ce permite o mai bună absorbţie a umezelii şi o calitate superioară a materialului, care este mai fin.
   – Aveţi un consiliu medical care vă supervizează produsele? Ce specialităţi au medicii incluşi în acest consiliu?
   – Boardul este format din medici specialişti în ortopedie şi fizioterapie.
   – Către ce ţări vă exportaţi produsele?
   – Sunt numeroase, menţionăm Statele Unite, Marea Britanie, Africa de Sud, Mauriţius, Liban, Algeria, Iordania, Oman, Bahrain, Yemen, Kuweit, Qatar, Canada, Taiwan, Tunisia şi Maroc.
   – Ce speraţi de la vizita în România?
   – Scopul vizitei în România este de a colabora cu firmele româneşti şi cu piaţa pentru a introduce produsele egiptene şi pentru crearea unui parteneriat pentru furnizarea de materiale destinate reabilitării.
   – Vizaţi aceste parteneriate din postura de brand sau de OEM (producător de echipamente originale care vor deveni parte a produsului final, sub alt brand)?
   – Ambele variante. Ne interesează atât să pro­mo­văm produsul nostru (Miracle), cât şi să producem componente pentru alte produse finale, tip OEM.

Dr. Ana Mihai

 

Nu suntem o companie tradiţională de generice

Din delegaţia amintită face parte şi Sedico Pharmaceuticals, unul dintre puţinii producători egipteni cu biotehnologice în portofoliu. Din 2001, compania a început să producă şi propriul brand de insulină umană, ca răspuns la deficitul înregistrat pe piaţă locală. Cu ce planuri vine Sedico la Bucureşti ne-a explicat dr. Ihab Kaldas, directorul comercial al companiei.

 

   De ce este România interesantă pentru Sedico?
  – Compania este, de fapt, pe piaţa românească din 1997, când a fost fondată filiala românească Sedico Impex SRL. În 2005, operaţiunile au fost extinse, pentru că am început să angajăm personal românesc: repre­zen­tanţi medicali, oameni de finanţe. Credem că o parte din portofoliul nostru de produse este foarte compatibil cu nevoile şi natura pieţei româneşti.
   Ce produse veţi aduce în România?
   – Suntem deja pe piaţă cu unele suplimente alimentare şi vrem să introducem produse din portofoliul de biotehnologice: insulină şi eritropoietină.
   Aveţi studii de bioechivalenţă pentru produsele generice din portofoliul companiei? Pentru care dintre ele?
   – Da, avem studii de bioechivalenţă pentru preparatele orale solide, conform ghidurilor ICH.
   Există o agenţie egipteană a medicamentului, după modelul FDA în SUA? Cum colaboraţi cu ei? Reglementează şi suplimentele alimentare?
   – Da, avem un FDA egiptean, se numeşte CAPA şi reglementează tot: studii clinice, sondaje de piaţă, licenţiere, înregistrare, import, export. Noi trebuie să colaborăm cu ei, dar, în opinia noastră, sunt o instituţie destul de dură. Ei reglementează şi suplimentele alimentare, aşa este.
   Ce impact a avut revoluţia egipteană asupra pieţei farmaceutice din ţara dumneavoastră? Cum a fost afectată compania?
   – La început, revoluţia a avut consecinţe negative asupra companiei şi a partenerilor (medici, pacienţi). Cred că efectul a fost acelaşi pentru toate companiile din Egipt. După corectura produsă de a doua revoluţie, cea din 30 iunie 2013, lucrurile au început să evolueze pozitiv, adică spre stabilitate economică şi politică.
   Se va implica Sedico şi în licitaţiile pentru sectorul public al sănătăţii?
   – În Egipt, Sedico este un lider în ceea ce priveşte licitaţiile din sectorul public, aşa că vrem să participăm la acest proces şi în România în viitorul apropiat, fie direct, fie prin viitorul nostru partener. În ţări ca Egipt şi România, sectorul public joacă şi ar trebui să joace un rol important în sistemul medical, dată fiind situaţia economică.
   Ce rol joacă biotehnologia în activitatea Sedico? Vreţi să exportaţi produsele biotehnologice şi în România?
  – Produsele biotehnologice reprezintă un element strategic al companiei noastre şi extindem în permanenţă portofoliul: insulină, FSH, hormon de creştere (somatotropină), Filgrastim (factor de stimulare a coloniei de granulocite umane) şi eritropoietină. Am început să exportăm aceste produse în Orientul Mijlociu, în Africa şi, recent, în nişte state din Asia-Pacific. Vrem să le introducem şi pe piaţa din România.
   Ce ar trebui să ştie un medic român despre Sedico?
  – Că suntem o companie de biofarmaceutice în creştere, care poate adăuga valoare îngrijirii pacienţilor lor la preţuri foarte accesibile şi că nu suntem o tradiţională companie de generice. Sedico este considerată una dintre cele mai mari unităţi de producţie din regiunea Orientul Mijlociu-Africa de Nord.

 

Maria Alexandru

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe