Newsflash
Știri

Electorale medicale

de M. V. A. - apr. 6 2015
Electorale medicale
• Absenţa femeilor din rândul liderilor lumii medicale este de mulţi ani subiect de discuţie în lumea anglo-saxonă. În Australia de pildă, în timp ce aproape jumătate din medicii de familie sunt femei, doar 9% din chirurgi sunt femei, fenomenul fiind pus pe seama machismului specialităţilor chirurgicale. Primul decan-femeie al unei importante facultăţi medicale americane a fost dr. Nancy Andrews, numită în fruntea Duke University abia în 2007. După un deceniu petrecut în cadrul unei facultăţi de medicină americane 23% din bărbaţi devin profesori, dar doar 5% din femei ating acelaşi nivel. În plus, specialiştii-femei câştigă cu 16% mai puţin decât colegii lor bărbaţi.
Cauza principală a acestor diferenţe nu este discriminarea la locul de muncă, ci obligaţiile casnice tradiţionale pe care femeile sunt aşteptate să le îndeplinească. Lor le rămâne mai puţin timp pentru studiu, practica lor medicală se suprapune uneori cu practicarea complicatei „meserii“ de mamă, ceea ce face reuşita academică şi profesională în medicină mult mai impresionantă în cazul unei femei, decât a unui bărbat. Şi spunem asta bazându-ne pe cifre, nu pe emoţii.

 

• Cum Hollywoodul are filmele lui vedetă, cele despre care se ştie înainte de lansare că vor avea succes, aşa şi industria farmaceutică are celebrităţile ei. Trei medicamente noi care urmează să intre pe piaţă în 2015 au potenţialul de a aduce, fiecare, vânzări suplimentare de peste 1 miliard de dolari pentru producătorul lor în următorii 5 ani, anunţă raportul „Drugs to Watch“, publicat de Thomson Reuters.
Un inhibitor de PD-1, Opdivo, produs de Bristol-Myers, a fost deja aprobat pentru tratamentul melanomului şi al cancerului pulmonar. Praluent, produs de Sanofi, este destinat hipercolesterolemiilor dificil de tratat prin ţintirea proteinei PCSK9. LCZ-696 este produs de Novartis care a obţinut cu el rezultate excelente în studiile clinice şi este folosit în tulburările cardiace. Aceste trei medicamente noi sunt în fruntea unui clasament format din 11 substanţe care vor fi aprobate în 2015 şi sunt considerate de experţi a fi cele mai mari succese din industrie în acest an.

 

• Marea Britanie va avea alegeri parlamentare peste doar două luni, subiectul sistemului medical fiind unul foarte prezent în dezbaterea electorală. Într-un sondaj realizat de BBC, sistemul medical este considerat de alegători un subiect mai important decât economia sau imigraţia. Pachetul de reformă introdus în 2012, care a întărit rolul sectorului privat şi a pus accent mai mare pe principiul competiţiei, este într-atât de contestat încât a provocat chiar formarea unui partid care luptă special împotriva privatizării sistemului medical britanic (NHS). Reforma a stabilizat cheltuielile NHS dar, în acelaşi timp, a aglomerat departamentele de urgenţă şi a mărit din nou listele de aşteptare.
Conservatorii promit că, dacă vor rămâne la putere, vor finanţa suplimentar NHS-ul cu două miliarde de lire sterline plus un miliard investiţii în medicina primară. Şi laburiştii, principalii lor adversari, anunţă 2,5 miliarde de lire finanţări suplimentare. Dar asemănările se opresc aici. Laburiştii promit şi anularea pachetului reformist din 2012, prioritate la finanţare pentru sănătatea mintală, mai multe locuri de muncă pentru medicii de familie, asistente şi moaşe. Conservatorii promit 5.000 de noi medici de familie şi accesul asigurat la cabinetele acestora şapte zile din şapte între opt dimineaţa şi opt seara.
Liberal-democraţii, al treilea partid ca importanţă în Marea Britanie dar într-o scădere evidentă de popularitate, promite mult mai mult: 500 milioane de lire suplimentare în fiecare an doar pentru psihiatrie. Verzii promit asistenţă medicală gratuită pentru toţi cei peste 65 de ani. Naţionaliştii de la UKIP, cei care au ce au cu emigranţii români şi au fost marii câştigători ai alegerilor europarlamentare, sunt cei mai generoşi: trei miliarde de lire anual în plus pentru NHS.

 

• Vecinii bulgari anunţă că, din 1 aprilie 2015, nu se va mai putea interna nimeni în spitalele lor fără să prezinte un document de identitate. Pacientul va fi introdus într-un sistem electronic unic de înregistrare pentru a cărui punere în funcţiune spitalele au primit trei luni. Până în martie mai puţin de jumătate din spitalele bulgăreşti au respectat indicaţia autorităţilor de la Sofia. Sună prea bine-cunoscut, nu-i aşa?

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe