Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Electrozi din burete

de Dr. Diana Andronache - aug. 12 2022
Electrozi din burete

În vederea monitorizării ritmului cardiac și a funcţiei musculare, medicii utilizează adesea electrozi pe care îi atașează la nivelul tegumentului, detectând astfel semnalele electrice.

p3

Acest tip de monitorizare este esenţial pentru diagnosticarea precoce a multor afecţiuni, însă electrozii disponibili în prezent au o funcţie limitată – din cauza contactului imperfect cu pielea – ori sunt costisitori – cei de generaţie nouă, prevăzuţi cu microace care se fixează la nivelul tegumentului. Oamenii de știinţă au conceput însă un nou dispozitiv, din burete elastomeric.

Iniţial, au utilizat cuburi de zahăr, pe care le-au turnat într-un șablon care a fost scufundat în polidimetilsiloxan (PDMS). După etapa de întărire, PDMS a devenit o structură solidă. Ulterior, zahărul a fost dizolvat cu apă fierbinte, iar microporii buretelui au fost acoperiţi cu o peliculă subţire conductoare, pentru a forma electrodul. Având în vedere că microporii au permis materialului spongios să aibă o zonă de contact crescută cu pielea, noul dispozitiv are o intensitate puternică a semnalului, comparativ cu electrozii standard. Cercetătorii au testat capacitatea noului dispozitiv și în monitorizarea contracţiilor uterine din timpul travaliului și au descoperit că funcţionează cel puţin la fel de bine ca un electrod convenţional.

 


Notă autor:

https://www.sciencedaily.com/releases/2022/08/220804130633.htm

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe