Newsflash
Știri

Elementele care dictează un somn de calitate

de Florentina Ionescu - mar. 13 2020
Elementele care dictează un somn de calitate

Ziua Mondială a Somnului este marcată anual la data de 13 martie. Ea reprezintă o celebrare a somnului, a unuia de calitate, iar medicii specialiști trag un semnal de alarmă cu această ocazie în privința tulburărilor de somn care pot să ne afecteze numeroase aspecte ale vieții. Medicul Florin Mihălțan, care a fost prezent astăzi la o conferință de presă, a explicat care sunt elementele unui somn de calitate, dar și riscurile care pot să apară în urma privării de somn.

Stilul de viață modern ne poate da peste cap somnul, atrag atenția medicii, tocmai de aceea este important să ținem cont de câteva aspecte. Potrivit prof. dr. Florin Mihălțan, problemele legate de somn constituie o „epidemie” globală care amenință sănătatea și calitatea vieții pentru aproape 45% din populația lumii.

somn-calitate

„Sunt trei elemente care dictează un somn de calitate, nu numai durata. Durata somnului ar trebui să fie una suficientă, pentru ca persoana care doarme să se trezească odihnită a doua zi. Dar mai există două elemente la fel de importante: unul este continuitatea – nu trebuie să existe microfragmentări sau fragmentări importante – și al doilea este profunzimea – noi știm foarte bine că somnul care atinge un anumit stadiu profund este somnul odihnitor”, a explicat astăzi prof. dr. Florin Mihălțan (foto mai jos), președintele secțiunii de Somnologie și Ventilație Non-Invazivă a Societății Române de Pneumologie, în cadrul unei conferințe de presă marca Pacientul 2.0, organizată astăzi pentru a marca Ziua Mondială a Somnului.

Așadar, potrivit medicului citat, cele trei elemente ale somnului de bună calitate sunt:

  1. Durata somnului – aceasta ar trebui să fie suficientă, pentru ca persoana care doarme să fie odihnită și alertată a doua zi.
  2. Continuitatea – perioadele de somn ar trebui să fie fără fragmentări.
  3. Profunzimea – asta înseamnă că somnul nostru trebuie să fie suficient de adânc pentru a fi considerat odihnitor.

Ce efecte poate avea lipsa somnului asupra sănătății

Somnul este, spun specialiștii, o nevoie umană de bază, el este crucial atât pentru sănătatea, cât și pentru bunăstarea noastră. Reversul medaliei este că lipsa de somn ori o calitate slabă a somnului, la fel ca și privarea de somn, au un impact negativ semnificativ asupra sănătății noastre, nu doar pe termen scurt, cât și pe termen lung.

profesor florin mihaltan ziua mondiala a somnului

„Tot ce înseamnă lipsă de somn se poate răsfrânge asupra duratei noastre de atenție, asupra memoriei, asupra sistemului de învățare. Este vorba, de multe ori, de elevi, de școlari. Pe termen lung însă, lipsa de somn aduce o multitudine de comorbidități: obezitate, diabet, un sistem imunitar slăbit și, dacă tot vorbim de sistemul imunitar slăbit, să nu uităm că există riscul infecțiilor, precum și o serie de afecțiuni psihologice care sunt tributare lipsei de somn, cum ar fi depresia, anxietatea, psihoza”, a adăugat prof. dr. Florin Mihălțan.

Totodată, acesta a explicat la ce probleme mai poate duce lipsa somnului. Sunt suficiente câteva nopți consecutive de nesomn pentru ca organismul nostru să intre într-o stare prediabetică, amintește prof. dr. Florin Mihălțan, pentru că lipsa somnului dezechilibrează capacitatea corpului nostru de a controla nivelul glicemiei și de a folosi insulina.

În plus, pe termen lung, lipsa somnului crește riscul de diabet de tip 2. Somnul insuficient, mai precizează acesta, încetinește metabolismul, de unde rezultă un risc crescut de obezitate.

O altă problemă este că somnul insuficient sau fragmentat influențează fluxul sangvin și poate determina hipertensiune arterială și alte probleme cardiovasculare.

„La ce duce lipsa somnului? Aici găsim stări prediabetice și apariția diabetului zaharat de tip 2, încetinirea metabolismului cu acea tendință de a lua în greutate, și ambele situații sunt insuficiența, somn fragmentat, sau somn neodihnitor. Se ajunge la hipertensiune, la probleme cardiovasculare”, a completat dr. Florin Mihălțan.


Notă autor:

Sursa foto: pixabay.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe