Newsflash
Știri

Elevii din Bucureşti, instruiţi pentru situaţii de urgenţă în centrul mobil IGSU

de Dorina Novac - mai 12 2022
Elevii din Bucureşti, instruiţi pentru situaţii de urgenţă în centrul mobil IGSU

Marți, 11 mai, s-a dat startul punerii în funcțiune a Centrului mobil de instruire a populației pentru răspuns la situații de urgență.

Prima misiune de instruire a elevilor a fost realizată în București, la Școala „George Călinescu” din Sectorul 5.

centru mobil

„După 1 an în care centrul mobil nu a putut să își desfășoare activitatea din considerente epidemiologice, odată cu realizarea evenimentului de astăzi, centrul mobil va putea pe întreg parcursul anului să staționeze în mai multe orașe din țară pentru a-și continua obiectivul principal, și anume de a instrui elevii din unitățile de învățământ din ciclul primar și gimnazial în vederea conștientizării riscului la dezastre, prin cultivarea comportamentelor de evitare a tragediilor și gestionare a situațiilor de urgență”, transmite Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU).

Miercuri, în intervalul 09:00-17:00, aproximativ 160 de elevi din cadrul Școlii „George Călinescu”, în serii consecutive de 10 elevi, au participat la instruire în cadrul acestui centru mobil (durata unui ciclu de instruire este de 30 minute), sub atenta instruire a personalul specializat din cadrul DSU.

Aceștia au putut învăța, în timp real, cum pot evita și mai ales cum să se comporte la apariția unei situații de urgență în propria locuință, eveniment care poate avea repercusiuni grave asupra vieții tuturor reprezentanților familiei.

„Fie că vorbim despre simularea unui cutremur, a unor fenomene meteo extreme sau a unui incendiu folosind «flăcări digitale» de ultimă generație, toți cei prezenți au avut parte de un tip de învățare experiențială, ce a făcut ca prin scenariile expuse de formatori, toți cei prezenți să conștientizeze riscurile, să prevină apariția unor accidente și să știe să acționeze în timp util, pentru a-și salva viața și bunurile”, transmite sursa citată.

DSU

Centrul mobil de instruire a populației pentru răspuns la situații de urgență va fi anexat Caravanei „Fii pregătit” (centru de organizare a cursurilor de prim ajutor), fapt care va conduce la un nou tip de învățare complexă a populației din întreaga țară, urmând îndeaproape obiectivele esențiale ale DSU în domeniul pregătirii populației în fața dezastrelor.

La evenimentul care a avut loc la Școala „George Călinescu” au participat ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, secretarul de stat, șef al DSU, dr. Raed Arafat, inspectorul general al IGSU, general locotenent Dan Paul Iamandi, adjunctul inspectorului general, general de brigadă Benone Duduc, prefectul Municipiului București, Toni Greblă, Inspectorul general școlar al Municipiului București, Mihaela Ștefan.

În martie 2021, Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Fundatia pentru S.M.U.R.D., a achiziționat și a pus la dispoziția Inspectoratului General pentru Situații de Urgență un Centru mobil de instruire a populației pentru răspuns la situații de urgență.

DSU menționează că Centrul mobil este dotat cu echipamente inteligente ce simulează situații de urgență, cum ar fi incendiile, printre care: aragaz, dulap inteligent cu ardere, cuptor cu microunde, coș de gunoi, prăjitor de pâine, tablou electric cu scânteie, prize fumegânde, mașină de spălat, alarmă de incendiu, butoi chimic, butelie de gaz, aer condiționat, simulare fum care iese pe sub ușa încălzită, alarme de fum, fereastră de evacuare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe