Newsflash
Știri

EMA: vaccinul Moderna îndeplinește criteriile de siguranță și eficacitate

de Florentina Ionescu - ian. 6 2021
EMA: vaccinul Moderna îndeplinește criteriile de siguranță și eficacitate

Agenția Europeană a Medicamentului recomandă vaccinul Moderna împotriva COVID-19 pentru autorizarea condiționată în Uniunea Europeană.

Vaccinul dezvoltat de Moderna îndeplinește criteriile de siguranță și eficacitate, a anunțat astăzi Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) la finalul analizei comisiei de experți, potrivit unui comunicat de presă remis redacției. 

vaccin moderna comunicat agentia europeana pentru medicamente

În urma acestui anunț, Comisia Europeană urmează să elibereze autorizația condiționată de punere pe piață pentru vaccinul dezvoltat de Moderna.

Acesta este al doilea vaccin împotriva COVID-19 pe care EMA îl recomandă pentru autorizare, în urma analizei temeinice a datelor de siguranță, eficacitate și calitate derivate din studiile clinice care au implicat în jur de 30.000 de voluntari, potrivit sursei citate.

Recomandarea pentru vaccinul Moderna este de administrare în două doze, la interval de 28 de zile, pentru persoane cu vârsta de peste 18 ani.

Comisia Europeană a semnat la data de 25 noiembrie 2020 un contract cu compania Moderna ce prevede achiziția a 80 de milioane de doze care să fie disponibile statelor membre, cu opțiunea de a accesa ulterior alte 80 de milioane de doze.

„Aducem vaccinuri sigure și eficiente pentru toți europenii. Europa a securizat până acum 2 miliarde de doze de potențiale vaccinuri - mai mult decât e nevoie ca să ne protejeze pe noi toți”, a spus Ursula von der Leyen, Președinta Comisiei Europene.

Eficacitate calculată în cazul a 28.000 de persoane

Potrivit comunicatului EMA, eficacitatea vaccinului a fost calculată în cazul a 28.000 de persoane cu vârste între 18 și 94 de ani, care nu aveau semne ale unei infecții anterioare cu SARS-CoV-2. Studiul clinic a arătat o reducere cu 94,1% în numărul cazurilor simptomatice de COVID-19 la oamenii care au primit vaccinul, în comparație cu persoanele injectate cu placebo. Acest lucru înseamnă că vaccinul a demonstrat o eficacitate de 94,1% în trialul clinic, se arată pe site-ul EMA.


Notă autor:

Sursa foto: Gerd Altmann de la Pixabay

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe