Între a scrie şi scris există o mare deosebire, lucru evident între altele la un mare romancier cum este Dostoievski. În scrisori, acesta se exprimă confuz, neîndemânatic, incorect, inform. El, atât de abil în a pune cuvintele în dialogul personajelor sale, atunci când vorbeşte în numele său se încurcă. Exprimarea în scris este la Panait Istrati irezistibilă. El descrie o voinţă a sa instinctivă, independentă, care l-a împins la aceasta şi căreia i s-a abandonat pur şi simplu. Starea de spirit care naşte obiecte artistice are organizarea ei proprie. (...)"> Eminescu şi scrisul poetic - Viața Medicală
Newsflash
Știri

Eminescu şi scrisul poetic

de Dr. Al. TRIFAN - ian. 14 2011
Eminescu şi scrisul poetic

   Între a scrie şi scris există o mare deosebire, lucru evident între altele la un mare romancier cum este Dostoievski. În scrisori, acesta se exprimă confuz, neîndemânatic, incorect, inform. El, atât de abil în a pune cuvintele în dialogul personajelor sale, atunci când vorbeşte în numele său se încurcă. Exprimarea în scris este la Panait Istrati irezistibilă. El descrie o voinţă a sa instinctivă, independentă, care l-a împins la aceasta şi căreia i s-a abandonat pur şi simplu. Starea de spirit care naşte obiecte artistice are organizarea ei proprie. (...)

   Între a scrie şi scris există o mare deosebire, lucru evident între altele la un mare romancier cum este Dostoievski. În scrisori, acesta se exprimă confuz, neîndemânatic, incorect, inform. El, atât de abil în a pune cuvintele în dialogul personajelor sale, atunci când vorbeşte în numele său se încurcă. Exprimarea în scris este la Panait Istrati irezistibilă. El descrie o voinţă a sa instinctivă, independentă, care l-a împins la aceasta şi căreia i s-a abandonat pur şi simplu. Starea de spirit care naşte obiecte artistice are organizarea ei proprie. Arta, spune Oscar Wilde, nu se exprimă niciodată decât prin ea însăşi. Are o viaţă independentă, ca gândirea şi se dezvoltă numai pe propriile sale căi. Exagerând, André Gide afirmă că este fără îndoială paradoxal să se spună că Racine a schimbat caracterul Fedrei dacă frumuseţea unui vers i-ar fi cerut-o, dar este sigur că exigenţa versului a inspirat, dictat aproape lui Racine, anumite notaţii din cele mai subtile. După Saint-Beuve, suntem tentaţi să credem că un roman se scrie din amintiri. Dar nu este aşa, pentru că un romancier autentic îşi creează personajele după direcţiile infinite ale propriei vieţi posibile. Romancierul de ocazie urmează linia unică a realităţilor întâmplate, însă geniul romanului face să trăiască realul posibil. Dar fenomenul psihic de limită, această „altă stare“, nu este creaţie propriu-zisă, încă. El germinează doar sinciţiul care se va multiplica în matrice estetică. Modelate cu grijă în tot atâtea piese rare ale unui ideal muzeu de psihologie, blocurile de idei-afecte, care de obicei zac în neorânduială – vor servi la îmbinări perfecte. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe