Newsflash
Știri

Empagliflozin, prima terapie aprobată în tratarea pacienților cu insuficiență cardiacă

de Dorina Novac - feb. 8 2023
Empagliflozin, prima terapie aprobată în tratarea pacienților cu insuficiență cardiacă

În cadrul evenimentului Across Heart Failure – Expert Meeting 2023, specialiști din țară și din străinătate au prezentat cele mai inovative terapii disponibile pentru tratamentul pacienților cu insuficiență cardiacă.

Lectori din România și din afara țării au prezentat principalele beneficii ale tratamentului cu Empagliflozin, cât și importanța acestuia în atingerea celor mai bune rezultate pentru pacienții cu insuficiență cardiacă.

Across Heart Failure

Cu denumirea comercială Jardiance, Empagliflozin este primul tratament aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) care a demonstrat reducerea riscului pentru deces cardiovascular sau de spitalizare pentru insuficiență cardiacă, atât la pacienții cu insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție redusă (ICFEr), cât și la cei cu insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție prezervată (ICFEp).

Citește și: Beneficii demonstrate ale terapiei cu empagliflozin

În data de 2 februarie a avut loc, în București, evenimentul Across Heart Failure – Expert Meeting 2023, organizat de compania Boehringer Ingelheim.

Aflat la cea de-a doua ediție din România, evenimentul este deja unul de tradiție la nivel internațional, reunind anual, sub egida Academiei pentru Riscuri Cardiovasculare, Obiective și Studii de Siguranță în Insuficiența Cardiacă, cei mai buni specialiști din domeniu.

„Insuficiența cardiacă este o afecțiune complexă, care diferă de la pacient la pacient și care, din nefericire, este asociată cu un număr foarte mare de spitalizări și decese, peste tot în lume. Tratamentul cu această nouă clasă terapeutică, SGLT2 inhibitori/gliflozine, scade numărul de internari și crește semnificativ supraviețuirea pacienților care suferă de insuficiență cardiacă, indiferent de gradul sau tipul afectării cardiace, ajutând pacienții în diferite stadii de evoluție a acestei boli. Scăderea mortalității și a internărilor sunt însoțite de îmbunătățirea substanțială a calității vieții, efecte ce apar rapid în primele săptămâni după administratrea terapiei”, a precizat prof. dr. Ovidiu Chioncel, șef secție cardiologie 1 și USTACC la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu”.

Doar în Europa, insuficiența cardiacă afectează mai mult de 15 milioane de persoane, în timp ce la nivel global numărul celor afectați depășește 60 de milioane. Această afecțiune reprezintă cauza principală de spitalizare la acești pacienți, cu un număr ce depășește peste 2 milioane de internări anual.

„Rezultatele medicației cu Empagliflozin arată reducerea obiectivului combinat format din mortalitatea cardiovasculară și spitalizările pentru insuficiența cardiacă, în toate formele de insuficienţă cardiacă. În acest fel, empagliflozin deschide o nouă linie terapeutică la pacienții cu diferite forme de insuficiență cardiacă”, a adăugat profesorul Dragoș Vinereanu, președinte al Fundației Române a Inimii.

Cercetările estimează că aproximativ jumătate din totalul de pacienți suferă de insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție prezervată (ICFEp), singura patologie din medicina cardiovasculară care, până de curând nu a avut opțiuni terapeutice aprobate, în baza prevalenței ridicate și a prognosticelor nefavorabile ale pacienților cu acest diagnostic.

„Jardiance (empagliflozin), primul tratament aprobat care a dovedit clinic reducerea riscului pentru deces cardio-vascular și spitalizare pentru insuficiență cardiacă atât la pacienții cu ICFEr, cât și la cei cu ICFEp, reprezintă o terapie care ajută la salvarea vieților, aducând speranță și optimism celor care se confruntă cu această patologie, de la pacient la comunitatea medicilor”, a afirmat Jan Hendrik Sitz, general manager al sucursalei Boehringer Ingelheim România.

Jardiance este menționat în ghidurile americane cu cel mai înalt nivel de recomandare și evidență dintre terapiile disponibile pentru întreg spectrul de fracție de ejecție a ventriculului stâng (FEVS), iar ghidurile terapeutice ale Societății Europene de Cardiologie recomandă acest tratament ca terapie de bază la pacienții cu insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție redusă (ICFEr), cu sau fără diabet zaharat, până la o rată a filtrării glomerulare de 20mL/min/1.73m2.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe