Newsflash
Știri

ESC 2013

de Dr. Maria DRAGOTĂ - sept. 6 2013
ESC 2013
   Congresul Societăţii Europene de Cardiologie, cea mai amplă manifestare medicală de pe continent, la care sunt aşteptaţi peste 30.000 de participanţi, se va desfăşura în acest an la  Amsterdam, în perioada 31 august – 4 septembrie. Tema centrală a reuniunii este interacţiunea dintre inimă şi celelalte organe. Sunt programate sesiuni tradiţionale (conferinţe, simpozioane, seminarii clinice, dezbateri, postere), întâlniri cu experţii, sesiuni de ghiduri clinice, de actualităţi privind studiile clinice, de medicină translaţională, demonstraţii hands-on şi video live de anatomie şi patologie cardiacă, precum şi sesiuni dedicate tinerilor cardiologi, dar şi medicilor generalişti şi asistenţilor medicali.
   Managementul personalizat al fibrilaţiei atriale. Primul document de consens al the  Atrial Fibrillation competence Network (AFNET) şi European Heart Rhythm Association (EHRA) privind managementul personalizat al fibrilaţiei atriale (FA) a fost publicat online în European Journal of Pacing, Arrhytmias and Cardiac Electrophysiology (EP-Europace). El  va fi prezentat de prof. dr. Paulus Kirchof, din Marea Britanie, în sesiunea de cardiologie personalizată din cadrul Congresului ESC 2013.
   Odată cu introducerea terapiei anticoagulante orale pot fi prevenite aproximativ două treimi din toate accidentele vasculare cerebrale în FA. Însă pacienţii cu această afecţiune au încă o mortalitate mai mare comparativ cu persoanele de vârsta lor şi cu acelaşi risc cardiovascular, dar fără FA, iar mortalitatea nu poate fi redusă mai mult, chiar şi când se aplică toate terapiile bazate pe dovezi.
   La a patra conferinţă de consens AFNET/EHRA s-a discutat modalitatea de a identifica principalele patofiziologii de bază ale FA, astfel încât să poată fi dezvoltate terapii specifice pentru a reduce mortalitatea. Aceasta presupune înţelegerea mecanismelor bolii şi traducerea lor în parametri măsurabili la pacienţi.
   Documentul identifică trei modalităţi principale de a caracteriza mai bine cauza FA, în scopul  îmbunătăţirii tratamentului: electrocardiograma, imagistica – mai ales ecocardiografia şi imagistica prin rezonanţă magnetică (IRM) – şi biomarkerii (proteine sau gene măsurate în sânge pentru a identifica tipul de FA). De asemenea, este propusă o nouă taxonomie a bolii, bazată pe fiziopatologia sa. Se speră că în câţiva ani se va putea practica un management personalizat al FA, astfel reducându-se mortalitatea asociată cu această boală.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe