Newsflash
Știri

„Eşti într-un deşert, doar tu pentru copilul tău“

de Dr. M.G.M. - aug. 14 2014
„Eşti într-un deşert, doar tu pentru copilul tău“
În prima zi a săptămânii mondiale a alăptării, marcată în fiecare an în perioada 1–7 august, medici şi reprezentanţi ai ONG-urilor s-au întâlnit cu mămici şi cu jurnalişti pentru a discuta pe o temă propusă de World Alliance for Breastfeeding – „Alăptarea: un câştig pe viaţă!“.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi UNICEF recomandă iniţierea precoce a alăptării (alăptarea în prima oră postpartum), alăptarea exclusivă în primele şase luni de viaţă şi continuarea alăptării cât se poate de mult, dincolo de vârsta de 2 ani. Un studiu realizat în 2011 de Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului „Alfred Rusescu“ din Bucureşti arată că, în România, doar 12,6% din copii sunt hrăniţi exclusiv prin alăptare în primele şase luni de viaţă. Procentul nu este totuşi cu mult mai mic decât cel în­registrat de Statele Unite ale Americii, de 14–15%, a subliniat dr. Gabriela Paleru, coordonator sănătate World Vision România, instituţie care a eve­nimentul, alături de asociaţiile ProMama şi Totul despre mame. Medicul consideră că este important să ne amintim că nu suntem singuri în acest efort de a le determina pe tinerele mame să realizeze importanţa alăptării naturale pentru copiii lor. „Trebuie să gândim pozitiv şi să nu mai căutăm vinovaţi – sistemul, medicii, mamele –, ci să găsim soluţii“, a subliniat dr. Gabriela Paleru, care a citat şi studii internaţionale care corelau alăptarea cu scăderea mortalităţii infantile şi a mortalităţii în rândul copiilor cu vârste sub 5 ani. Despre experienţa cu tinerele mame de la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie Filantropia a vorbit dr. Mihaela Demetrian, medic primar neonatolog. Medicul observă cu tristeţe că, în ciuda eforturilor de convingere pe care le depune echipa medicală, multe mămici, considerând că nu au lapte suficient, pregătesc mesele nou-născutului din lapte praf şi din apă plată, alături de tăticii „intens maternalizaţi“. „Din teamă şi din nevoia de confort şi de siguranţă, aceste mămici contabilizează totul, inclusiv laptele pe care îl mănâncă puiul lor şi câte grame ia în greutate“, a remarcat neonatologul. Şi din acest motiv, specialistul le recomandă persoanelor care promovează alăptarea să o facă într-o manieră cât mai firească şi fără exagerări. Singura contraindicaţie pentru alăptare o reprezintă serologia HIV pozitivă, a spus medicul, dar chiar şi în astfel de condiţii, mama este lăsată să decidă singură după ce a fost corect informată. „Gândeşte-te că eşti într-un deşert şi că eşti doar tu pentru copilul tău. Dacă te simţi mai liniştită să ai o cutie de lapte praf în casă, foarte bine, dar pune-o pe cel mai înalt raft al cămării, ca ultimă soluţie“ – este exemplul pe care îl foloseşte medicul pentru a le aminti mamelor câtă putere au.
Explicaţii care liniştesc şi dau încredere în forţele proprii vin şi din partea cărţii doctorului Jack Newman, „Ghidul pentru alăptare“, lansată cu acelaşi prilej la editura Multimedia Est Publishing. De asemenea, un alt ajutor pentru tinerele mame îl reprezintă consultanţii în alăptare. Asociaţia ProMAMA face demersuri la Ministerul Sănătăţii pentru recunoaşterea meseriei de consultant în alăptare şi derulează un parteneriat cu „Regina Maria“ prin care oferă cursuri de alăptare pentru părinţi. Sorana Mureşan, consultant certificat internaţional în alăptare şi preşedintele asociaţiei, a anunţat faptul că Bucureştiul va găzdui, în perioada 11–12 octombrie, Conferinţa Europeană de Alăptare organizată de Academy of Breastfeeding Medicine.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe