Newsflash
Știri

Etilotest pentru medici

de Dr. M.G.M. - oct. 30 2014
Etilotest pentru medici

Pierderi colaterale

 

     Mai mult decât în alţi ani, toamna aceasta, campania românească de vac­cinare antigripală are o misiune grea şi audienţă slabă. Vinovată: campania electorală. Altfel stau lucrurile în Statele Unite, unde campania de vaccinare sezo­nieră a demarat la 1 octombrie. În paralel, continuă şi la ei „dialogul” între grupul care se opune vaccinării copiilor şi restul populaţiei. Recent, o firmă de asigurări care şi-a făcut reclamă cu ajutorul unui actor recunoscut pentru opiniile sale antivaccinare a suportat un val de proteste din partea cetăţenilor vigilenţi şi chiar pierderi de clientelă. Firma State Farm, în chestiune, a renunţat între timp la clipul în care apare Rob Schneider, cunoscut la noi din filmul „Un gigolo de doi bani“. Reprezentanţii firmei au declarat că regretă că respectivul clip – inofensiv, de altfel – a devenit platformă de dezbateri care nu au legătură cu serviciile pe care le oferă compania. Totuşi, dincolo de invocata libertate de expresie prevăzută de Constituţia ame­ricană, firma încheie şi asigurări de sănătate şi, în general, promovează siguranţa, adică exact ceea ce trebuie să ofere vaccinurile. Oops!

 

Burnout

 

     Oboseala cronică îi pândeşte pe toţi medicii, dar este o realitate mai ales pentru tinerii medici oncologi. Deloc surprinzător, de altfel: 70% din oncologii cu vârste sub 40 de ani prezintă semne şi simptome de burnout, arată rezultatele unui studiu realizat pe 595 de tineri medici oncologi din Europa. Procentele sunt mai mari în Europa Centrală şi mai mici în nordul continentului. Rezultatele au fost prezentate în cadrul Congresului Societăţii Europene de Oncologie Medicală din Madrid. Cele mai afectate sunt persoanele care nu acordă suficient timp vieţii personale, nu îşi iau concediu, trăiesc singure, nu sunt implicate într-o relaţie şi nu au copii. Sindromul de burnout are consecinţe serioase: anxietate, depresie, abuz de alcool şi de substanţe, suicid, iar pentru cei care aleg alte căi de scăpare – renunţarea la specializare ori la meserie. Aşteptăm un studiu similar în rândul jurnaliştilor pe teme de sănătate.

 

• Efectul bumerang

 

       Din 4 noiembrie, toţi medicii californieni vor putea fi supuşi etilotestului, dacă propunerea de lege cu numărul 46, intens discutată zilele acestea, va primi votul populaţiei. Este vorba de o iniţiativă cetăţenească ce prevede creşterea limitei superioare a daunelor pentru malpraxis la 1,1 milioane de dolari, de la 250.000, valoarea fixată în 1975. În plus, propune şi testarea medicilor pentru consumul de alcool şi de droguri, după un algoritm aleatoriu, dar şi consecutiv unor evenimente adverse prevenibile. Cei depistaţi pozitiv îşi vor pierde temporar dreptul de practică şi vor fi subiectul unei anchete şi al unei audieri. De asemenea, propunerea legislativă obligă medicii să-şi „toarne“ colegii care consumă alcool sau droguri în timpul serviciului. Şi iată cum o iniţiativă menită să ajute pacientul riscă să aibă mai multe efecte neintenţionate decât beneficii, spun medicii care scriu pe subiect în revista „Annals of Internal Medicine“. Medicii care chiar au o problemă legată de consumul de substanţe, precum şi colegii lor vor încerca să o ascundă, în loc să ceară ajutor, riscând să o agraveze până când poate fi prea târziu. Aceste persoane ar trebui identificate, susţinute şi, la nevoie, sancţionate. În plus, testele nu sunt infailibile şi, dacă se vor aplica în masă, nu doar medicilor suspectaţi sau care au făcut greşeli, vor avea multe rezultate fals pozitive, lucru delicat dacă te gândeşti că urmează o scoatere a medicului din circuit pe o perioadă nedefinită. Nu în ultimul rând, cât de bine poţi să explici de ce eşti împotriva acestei măsuri, în forma propusă, fără ca asta să-ţi afecteze imaginea? 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe