Newsflash
Știri

Etiologia ocultă a pneumoniei comunitare

de Dr. Otilia REGUȘ-SESERMAN - iul. 23 2015
Etiologia ocultă a pneumoniei comunitare
    Agenţii patogeni implicaţi în majoritatea pneumoniilor comunitare nu sunt întotdeauna identificabili, este concluzia unui studiu publicat în New England Journal of Medicine de cercetători de la CDC Atlanta. În urma analizei realizate în cinci spitale din Chicago şi Nashville, aceştia au observat că din 2.259 de pacienţi care au avut radiografii şi simptomatologie sugestive pentru pneumonie, s-a detectat un patogen în doar 853 de cazuri (38%); 23% din pneumonii au fost de natură virală (cu unul sau mai multe virusuri), 11% bacteriene, 3% bacteriene şi virale, iar 1% fungice sau cu micobacterii. În restul cazurilor (62%) nu s-a putut identifica niciun patogen implicat în etiologia pneumoniei, în ciuda testărilor repetate din secreţii nazale şi orofaringiene, spută, aspirat endotraheal, lavaj bronhoalveolar, lichid pleural şi chiar sânge sau urină. Testările au inclus metoda PCR şi detectarea antigenelor în urină.
    Posibilele explicaţii pentru lipsa detectării patogenilor în 62% din cazuri ar putea fi imposibilitatea obţinerii unor probe din tractul respirator inferior, utilizarea antibioticelor înaintea recoltării, sensibi­litatea scăzută a testelor, lipsa unor teste pentru patogeni nerecunoscuţi sau cauzele non-infecţioase.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe