Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Etiologia ocultă a pneumoniei comunitare

    Agenţii patogeni implicaţi în majoritatea pneumoniilor comunitare nu sunt întotdeauna identificabili, este concluzia unui studiu publicat în New England Journal of Medicine de cercetători de la CDC Atlanta. În urma analizei realizate în cinci spitale din Chicago şi Nashville, aceştia au observat că din 2.259 de pacienţi care au avut radiografii şi simptomatologie sugestive pentru pneumonie, s-a detectat un patogen în doar 853 de cazuri (38%); 23% din pneumonii au fost de natură virală (cu unul sau mai multe virusuri), 11% bacteriene, 3% bacteriene şi virale, iar 1% fungice sau cu micobacterii. În restul cazurilor (62%) nu s-a putut identifica niciun patogen implicat în etiologia pneumoniei, în ciuda testărilor repetate din secreţii nazale şi orofaringiene, spută, aspirat endotraheal, lavaj bronhoalveolar, lichid pleural şi chiar sânge sau urină. Testările au inclus metoda PCR şi detectarea antigenelor în urină.
    Posibilele explicaţii pentru lipsa detectării patogenilor în 62% din cazuri ar putea fi imposibilitatea obţinerii unor probe din tractul respirator inferior, utilizarea antibioticelor înaintea recoltării, sensibi­litatea scăzută a testelor, lipsa unor teste pentru patogeni nerecunoscuţi sau cauzele non-infecţioase.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.