Newsflash
Știri

Eurostat: aer poluat în zonele urbane din România

de L. Budin - iun. 3 2021
Eurostat: aer poluat în zonele urbane din România

Concentrația medie anuală de particule fine în aer rămâne ridicată în zonele urbane din Bulgaria, Polonia, România și Croația, arată Eurostat, cu ocazia Săptămânii Verzi a Uniunii Europene (31 mai - 4 iunie).

În ciuda scăderii valorilor concentrației medii a particulelor fine în aer (PM2,5) din ultimii ani, nivelul de poluare în țările europene, în 2019, a continuat să fie peste valorea recomandată de Organizația Mondială a Sănătății – adică, 10 μg/m3, arată Eurostat.

poluare-urbana
Sursă foto: Unsplash/Sorin Gheorghiță

 

Dintre țările membre UE, concentrația medie anuală de particule fine rămâne ridicată în zonele urbane din Bulgaria (19,6 μg/m3), Polonia (19,3 μg/m3), România (16,4 μg/m3) și Croația (16.0 μg/m3).

Spre comparație, concentrația prezintă valorile cele mai scăzute în zonele urbane din Estonia (4,8 μg/m3), Finlanda (5,1 μg/m3) și Suedia (5,8 μg/m3).

Particulele fine din aer, PM10 și PM2,5, pătrund adânc în plămâni, duc la agravarea bolilor respiratorii și cardiovasculare și reduc speranța de viață a cetățenilor, subliniază Eurostat.

Potrivit unui studiu publicat în luna martie de platforma globală privind calitatea aerului IQAir, România s-a clasat pe locul 15 în topul celor mai poluate ţări din Europa, în 2020, relatează Agerpres. Bucureştiul a ocupat poziţia 51 la nivel mondial.

Cea mai poluată capitală din lume este Delhi (India), la polul opus situându-se capitalele Noii Zeelande, Suediei şi Finlandei.

 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe