Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Eurostat: aer poluat în zonele urbane din România

Viața Medicală
L. Budin joi, 3 iunie 2021, ora 16:12

Concentrația medie anuală de particule fine în aer rămâne ridicată în zonele urbane din Bulgaria, Polonia, România și Croația, arată Eurostat, cu ocazia Săptămânii Verzi a Uniunii Europene (31 mai - 4 iunie).

În ciuda scăderii valorilor concentrației medii a particulelor fine în aer (PM2,5) din ultimii ani, nivelul de poluare în țările europene, în 2019, a continuat să fie peste valorea recomandată de Organizația Mondială a Sănătății – adică, 10 μg/m3, arată Eurostat.

poluare-urbana
Sursă foto: Unsplash/Sorin Gheorghiță

 

Dintre țările membre UE, concentrația medie anuală de particule fine rămâne ridicată în zonele urbane din Bulgaria (19,6 μg/m3), Polonia (19,3 μg/m3), România (16,4 μg/m3) și Croația (16.0 μg/m3).

Spre comparație, concentrația prezintă valorile cele mai scăzute în zonele urbane din Estonia (4,8 μg/m3), Finlanda (5,1 μg/m3) și Suedia (5,8 μg/m3).

Particulele fine din aer, PM10 și PM2,5, pătrund adânc în plămâni, duc la agravarea bolilor respiratorii și cardiovasculare și reduc speranța de viață a cetățenilor, subliniază Eurostat.

Potrivit unui studiu publicat în luna martie de platforma globală privind calitatea aerului IQAir, România s-a clasat pe locul 15 în topul celor mai poluate ţări din Europa, în 2020, relatează Agerpres. Bucureştiul a ocupat poziţia 51 la nivel mondial.

Cea mai poluată capitală din lume este Delhi (India), la polul opus situându-se capitalele Noii Zeelande, Suediei şi Finlandei.

 

 

Etichete: eurostat poluare urbana europa concentratii particule fine poluare romania

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.