Newsflash
Știri

EVALI, boala indusă de vaping. Ce trebuie să știe medicii de familie

de Florentina Ionescu - ian. 20 2020
EVALI, boala indusă de vaping. Ce trebuie să știe medicii de familie

Prezent la sfârșitul săptămânii trecute la o întâlnire cu jurnaliștii la Constanța, prof. dr. Florin Mihălțan, medic pneumolog, a explicat ce este patologia EVALI, afecțiunea indusă de țigara electronică.

Potrivit definiției, EVALI este numele dat unei boli induse de vaping sau de țigările electronice, iar acronimul vine de la „E-cigarette, or Vaping, Associated Lung Injury”. Caracteristicile EVALI* includ simptome respiratorii, cum ar fi tusea, durerea în piept sau dificultatea în respirație, cât și unele simptome gastrointestinale, precum durerea abdominală, greața, vărsăturile și diareea. Alte simptome pot include febră, frisoane, scăderea în greutate și posibil chiar și decesul.

tigara electronica afectiune noua

Potrivit medicului Florin Mihălțan, majoritatea pacienților cu EVALI sunt tineri. Semnele prezente frecvent anterior internării sunt febră, tahicardie, tahipnee, hipoxemie (chiar și la pacienții fără simptome respiratorii la prezentare). Examenul clinic trebuie să includă și examinarea semnelor vitale și puls-oximetrie, dublat întotdeauna – pentru a identifica leziunile – de indicații de radiografie și tomografie computerizată. Aceste investigații trebuie combinate cu teste de laborator.

„Ceea ce schimbă oarecum modul de abordare al medicilor este această echipă multidisciplinară care trebuie să fie angrenată și un consult în care bronhoscopia și lavajul sunt importante”, a explicat prof. dr. Florin Mihălțan în cadrul unui workshop organizat de Sănătatea Press Group şi Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”. El mai spune că managementul poate fi făcut în ambulatoriu, iar medicul trebuie să își extindă anamneza: „Doctorul nu mai trebuie să întrebe doar «Ați consumat tutun?». El trebuie de acum înainte să întrebe pacientul «Ați avut de-a face cu țigara electronică, cu tutunul încălzit?»”.

Persoanele la risc în ceea ce privește EVALI, amintește specialistul, sunt tinerii și adulții tineri, femeile gravide, precum și adulții care nu utilizează în prezent produse pe bază de tutun, astfel că medicii trebuie să fie extrem de atenți atunci când au în față pacienți din aceste categorii.

Educația medicilor este necesară

Mesajul medicului Florin Mihălțan pentru colegii lui din specialitatea pneumologie este ca medicii să se familiarizeze cu simptome EVALI și să își extindă anamneza de la tutunul convențional spre țigara electronică cu tutun încălzit: „Aceste întrebări trebuie să fie obligatorii în anamneza doctorului, pentru ca după aceea el să poată să facă o corelație, să urmărească simptomele și să știe cum să reacționeze când trebuie să inițieze o terapie”.


Notă autor:

Sursa foto: pixabay.com

* www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=225125

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe