Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

EVALI, boala indusă de vaping. Ce trebuie să știe medicii de familie

Viața Medicală
Florentina Ionescu luni, 20 ianuarie 2020, ora 12:12

Prezent la sfârșitul săptămânii trecute la o întâlnire cu jurnaliștii la Constanța, prof. dr. Florin Mihălțan, medic pneumolog, a explicat ce este patologia EVALI, afecțiunea indusă de țigara electronică.

Potrivit definiției, EVALI este numele dat unei boli induse de vaping sau de țigările electronice, iar acronimul vine de la „E-cigarette, or Vaping, Associated Lung Injury”. Caracteristicile EVALI* includ simptome respiratorii, cum ar fi tusea, durerea în piept sau dificultatea în respirație, cât și unele simptome gastrointestinale, precum durerea abdominală, greața, vărsăturile și diareea. Alte simptome pot include febră, frisoane, scăderea în greutate și posibil chiar și decesul.

tigara electronica afectiune noua

Potrivit medicului Florin Mihălțan, majoritatea pacienților cu EVALI sunt tineri. Semnele prezente frecvent anterior internării sunt febră, tahicardie, tahipnee, hipoxemie (chiar și la pacienții fără simptome respiratorii la prezentare). Examenul clinic trebuie să includă și examinarea semnelor vitale și puls-oximetrie, dublat întotdeauna – pentru a identifica leziunile – de indicații de radiografie și tomografie computerizată. Aceste investigații trebuie combinate cu teste de laborator.

„Ceea ce schimbă oarecum modul de abordare al medicilor este această echipă multidisciplinară care trebuie să fie angrenată și un consult în care bronhoscopia și lavajul sunt importante”, a explicat prof. dr. Florin Mihălțan în cadrul unui workshop organizat de Sănătatea Press Group şi Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”. El mai spune că managementul poate fi făcut în ambulatoriu, iar medicul trebuie să își extindă anamneza: „Doctorul nu mai trebuie să întrebe doar «Ați consumat tutun?». El trebuie de acum înainte să întrebe pacientul «Ați avut de-a face cu țigara electronică, cu tutunul încălzit?»”.

Persoanele la risc în ceea ce privește EVALI, amintește specialistul, sunt tinerii și adulții tineri, femeile gravide, precum și adulții care nu utilizează în prezent produse pe bază de tutun, astfel că medicii trebuie să fie extrem de atenți atunci când au în față pacienți din aceste categorii.

Educația medicilor este necesară

Mesajul medicului Florin Mihălțan pentru colegii lui din specialitatea pneumologie este ca medicii să se familiarizeze cu simptome EVALI și să își extindă anamneza de la tutunul convențional spre țigara electronică cu tutun încălzit: „Aceste întrebări trebuie să fie obligatorii în anamneza doctorului, pentru ca după aceea el să poată să facă o corelație, să urmărească simptomele și să știe cum să reacționeze când trebuie să inițieze o terapie”.

Sursa foto: pixabay.com

* www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=225125

Etichete: florin mihaltan evali tigara electronica tigari electronice

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.