Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Evaluarea testelor rapide de diagnostic al gripei

Recenta apariţie şi răspândirea în întreaga lume a virusului gripal A/H1N1 au relevat necesitatea de a evalua testele de diagnostic rapid pentru gripă, disponibile comercial şi larg utilizate pentru abilitatea lor de a detecta aceste antigene virale în probele clinice respiratorii. (...)

   În acest context, CDC a efectuat o evaluare a diverselor teste rapide de diagnostic al gripei (RIDT). Au fost utilizate în această evaluare 65 de probe clinice respiratorii colectate în perioada aprilie–mai 2009 care au fost anterior testate pozitiv fie pentru noul virus gripal A/H1N1 sau pentru virusul gripal A/H1N1 sau A/H3N2 sezonier prin rRT-PCR. Rezultatele au arătat că, deşi RIDT au putut să detecteze noul virus A/H1N1 din probele respiratorii care conţineau titruri ridicate de virus (aşa cum a fost indicat de valorile scăzute ale ciclului de iniţiere [Ct]), sensibilitatea generală a fost scăzută (40–60%) pentru toate probele testate, ea scăzând substanţial pe măsură ce titrul virusului scădea, iar valorile Ct creşteau. Aceste descoperiri indică faptul că un rezultat pozitiv cu RIDT poate fi folosit în luarea deciziei de tratament, iar un rezultat negativ nu exclude infecţia cu noul virus gripal A/H1N1. Pacienţii cu boli determinate de infecţia cu noul virus gripal A/H1N1, dar cu rezultate RIDT negative ar trebui să fie trataţi empiric, bazându-ne numai pe suspiciunea clinică, bolile cronice coexistente, severitatea bolii şi riscul pentru complicaţii. Dacă este necesară o determinare definitivă (confirmare) a infecţiei cu virus gripal, testarea prin rRT-PCR sau izolarea virală ar trebuisă fie efectuate. Având în vedere această situaţie, sunt necesare evaluări suplimentare pentru stabilirea acurateţii RIDT în detectarea noului virus gripal A/H1N1.
    Sensibilitatea celor trei RIDT de a detecta antigenul viral al noului virus gripal A/H1N1 în probele clinice variază de la 40% la 69% şi scade substanţial la titruri virale mai mici (aşa cum a fost determinat de valorile Ct). Aceste RIDT pot detecta noul virus gripal A/H1N1 în probele respiratorii, dar că multe infecţii nu vor fi detectate, în special în probele cu titruri virale mici. Testele RIDT nu disting între subtipurile de virus A şi sensibilitatea RIDT ar putea varia după subtipul virusului gripal A. Deci, când se foloseşte un rezultat pozitiv RIDT pentru a determina cursul corespunzător al tratamentului clinic sau în vederea altor acţiuni, rezultatul ar trebui să fie întotdeauna interpretat în contextul tulpinilor care circulă actual.
   Din cauza limitelor RIDT şi până vor fi disponibile mai multe informaţii, toate rezultatele din RDTI, atât pozitive cât şi negative, când sunt folosite pentru luarea deciziei clinice în ceea ce priveşte un pacient cu suspiciune de infecţie cu virus gripal nou A/H1N1, ar trebui interpretate în contextul tulpinilor de virus gripal circulante în comunitatea pacientului, nivelul de suspiciune clinică, severitatea bolii şi riscul pentru complicaţii.
(Date preluate din BASIC nr. 51)

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.