Newsflash
Știri

Evoluţia gripei noi

de - nov. 6 2009
Evoluţia gripei noi

În săptămâna 26 octombrie–1 noiembrie 2009, au fost confirmate 174 de cazuri de gripă cu tulpina nouă A/H1N1. La nivel naţional, din luna mai, atunci când s-a înregistrat primul caz de îmbolnăvire cu virusul A/H1N1, şi până acum, au fost înregistrate 555 de îmbolnăviri. În prezent, în România nu s-a înregistrat niciun deces cauzat de gripa nouă. (...)

   Menţionăm că, din cele 555 de cazuri de îmbolnăviri înregistrate, 174 de bolnavi sunt, în acest moment, în terapie, restul fiind vindecaţi.
   În Bucureşti, Iaşi şi în judeţele Prahova şi Dolj s-au înregistrat cele mai multe cazuri de îmbolnăviri, din cele 174 de cazuri nou confirmate.
   Creşterea numărului mare de cazuri confirmate în această perioadă este cauzată de pătrunderea şi răspândirea virusului A/H1N1 pandemic în colectivităţile de copii şi tineri din judeţele Iaşi, Dolj, Prahova şi din municipiul Bucureşti. Ca urmare a acestei situaţii, în această săptămână s-a luat decizia suspendării cursurilor în două şcoli din municipiul Bucureşti şi în câte o şcoală din judeţele Dolj, Iaşi şi Suceava. În plus, au mai fost suspendate cursurile în trei clase din trei şcoli diferite în Iaşi şi ale unei clase dintr-o şcoală din Bacău.
   Comitetul de coordonare pentru gripă a decis următoarele măsuri suplimentare: • toate unităţile spitaliceşti intră în carantină • în unităţile de primiri urgenţe vor fi organizate fluxuri separate pentru triajul bolnavilor cu gripă • va fi elaborat un Ordin semnat de ministrul sănătăţii prin care toţi medicii de familie vor fi mobilizaţi la acţiunea de vaccinare cu virusul pandemic • începând din această săptămână, vor fi distribuite medicamente antivirale şi către spitalele de boli infecţioase judeţene, pentru acţionarea în caz de urgenţă • din bugetul MS, va fi repartizată, în următoarea săptămână, suma de 27.000.000 lei către spitalele din zonele afectate şi direcţiile de sănătate publică, pentru achiziţionarea materialelor de protecţie (măşti), dezinfectanţi, benzină pentru transportul probelor etc.
   România are un stoc suficient pentru situaţia actuală, de aproximativ 400.000 de doze de medicamente antivirale, pentru tratament de specialitate. Se află în procedură de achiziţie încă 1.375.000 de doze. Reţeaua de supraveghere şi control este în continuare în alertă maximă pentru depistarea noilor cazuri, iar spitalele de boli infecţioase sunt pregătite în cazul unui aflux de pacienţi. Vaccinarea antigripală cu vaccinul pandemic va debuta la sfârşitul lunii noiembrie a acestui an, data estimată fiind 26 noiembrie a.c.
   Campania de vaccinare va fi realizată cu vaccinul ANTIGRIP realizat de către Institutul Cantacuzino. MS a renunţat la achiziţia celor 1.000.000 de doze de vaccin gripal pandemic din piaţă, deoarece toate ofertele primite până astăzi aveau ca termen de distribuţie anul 2010. Vaccinul pandemic va fi utilizat doar de către specialiştii implicaţi în campania de vaccinare gratuită a MS şi nu va fi disponibil în farmacii. Medicii recomandă vaccinarea cu vaccin pandemic în cadru organizat. Primele 1.300.000 de doze vor fi utilizate pentru vaccinarea personalului medico-sanitar şi pentru cea a elevilor de liceu şi a studenţilor din cele două mari focare – Iaşi şi Bucureşti. O parte din cele 1.300.000 de doze va fi utilizată pentru imunizarea personalului angajat în cadrul Poliţiei de frontieră de la graniţa cu Ucraina şi a locuitorilor din satele din zonă. Câte 50.000 de doze vor fi repartizate centrelor universitare din Craiova, Cluj-Napoca, Timişoara, Târgu Mureş, Constanţa şi Braşov pentru începerea vaccinării. (Dintr-un Comunicat al MS primit la redacţie.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe