Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Evoluţia mortalităţii neonatale în lume

Viața Medicală
Dr. Maria DRAGOTĂ vineri, 2 septembrie 2011

   Recent, OMS şi Save the Children au dat publicităţii noi estimări ale mortalităţii neonatale şi cheamă la intensificarea eforturilor pentru reducerea acesteia. Potrivit rezultatelor studiului publicat în revista medicală PLoS Medicine, mortalitatea neonatală scade la scară mondială, dar progresele sunt prea lente, mai ales în Africa. Studiul, desfăşurat pe 20 de ani în toate cele 193 de state membre ale OMS, a fost realizat de cercetători ai OMS, Save the Children şi London Shool of Hygiene and Tropical Medicine şi arată trendul detaliat de-a lungul timpului şi, potenţial, în viitor.

   Numărul deceselor la nou-născuţi a scăzut de la 4,6 milioane în 1990 la 3,3 milioane în 2009, mai rapid după 2000. În cursul ultimului deceniu, creşterea investiţiilor în îngrijirile de sănătate pentru femei şi copii a permis progresul mai rapid în termenii de supravieţuire a mamelor (2,3% pe an) şi a copiilor cu vârste sub 5 ani (2,1% pe an), decât supravieţuirea nou-născuţilor (1,7% pe an). Decesele neonatale (cele care survin în primele patru săptămâni după naştere) reprezintă azi 41% din decesele înainte de vârsta de 5 ani, faţă de 37% în 1990, iar cifra probabil va continua să crească.

   Trei sferturi din decesele neonatale în lume sunt cauzate de: prematuritate (29%), asfixie (23%) şi infecţii severe, precum septicemia şi pneumonia (25%). Intervenţiile existente permit prevenirea a cel puţin două treimi din acestea. Peste 99% din decesele nou-născuţilor privesc ţările în curs de dezvoltare. Din studiu reiese că peste jumătate din acestea survin în cinci ţări mari – India, Nigeria, Pakistan, China şi Congo. Douăsprezece din cele 15 ţări în care mortalitatea neonatală depăşeşte 39/1.000 de născuţi vii aparţin Regiunii OMS Africa, celelalte fiind Afganistan, Pakistan, Somalia. Dintre ţările în care mortalitatea neonatală a scăzut cu mai mult de două treimi în ultimii 20 de ani, opt au un venit ridicat (Cipru, Estonia, Grecia, Luxemburg, Oman, Cehia, San Marino, Singapore) şi două – venit mediu (Maldive şi Serbia). „Studiul demonstrează clar că locul naşterii are o influenţă determinantă asupra şanselor de supravieţuire şi că, în Africa, prea multe mame au imensa durere de a-şi pierde copilul“, a declarat dr. Joy Lawn, coautor al studiului.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.