Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Excesul de zahăr dăunează sănătăţii

Viața Medicală
Dr. Maria DRAGOTĂ joi, 23 aprilie 2015
Noul ghid al Organizaţiei mondiale a sănătăţii privind ingestia de zaharuri pentru adulţi şi copii, publicat recent, recomandă ferm reducerea ingestiei de zaharuri „libere“ la mai puţin de 10% din totalul aportului energetic. Zaharurile libere se referă la monozaharide (glucoză, fructoză) şi dizaharide (zahăr, sucroză) adăugate de fabricanţi, bucătari şi consumatori  în alimente şi băuturi, precum şi cele prezente în mod natural în miere, siropuri, sucuri şi concentrate de fructe. O reducere sub 5% sau 25 de grame (echivalentul a şase linguriţe) zilnic aduce beneficii suplimentare pentru sănătate, se mai arată în ghid. Obiectivul recomandărilor este de a reduce riscul de boli netransmisibile pentru toată populaţia, cu accent pe prevenirea şi controlul creşterii nesănătoase în greutate şi a cariilor dentare.
Pe mapamond, consumul de zaharuri libere este diferit, în funcţie de vârstă, mediu şi ţară. Pe continentul european variază de la 7–8% din totalul aportului energetic în Ungaria şi Norvegia la 16–17% în Spania şi Marea Britanie. La copii, consumul e mai mare decât la adulţi şi variază de la 12% în Danemarca, Slovenia şi Suedia la 25% în Portugalia.
Recomandările ghidului se bazează pe analiza celor mai recente dovezi ştiinţifice, conform cărora adulţii care consumă mai puţine zaharuri au o masă corporală mai scăzută, pe când mărirea consumului este asociată cu creşterea greutăţii. Copiii care consumă multe băuturi îndulcite cu zahăr au riscul de a deveni supraponderali sau obezi faţă de cei cu un consum redus de astfel de băuturi. De asemenea, rata cariilor este crescută la cei cu un consum mare de zaharuri.
Acest ghid se înscrie în eforturile OMS de a atinge ţintele fixate de Planul de acţiune global pentru bolile netransmisibile 2013–2020, de stopare a creşterii diabetului şi obezităţii şi de  reducere a poverii deceselor premature prin boli netransmisibile cu 25% până în 2025. Recomandările pot fi adoptate ca politică de stat, prin dezvoltarea de ghiduri de dietetică, etichetarea corespunzătoare a alimentelor, educaţia consumatorilor, reglementarea publicităţii şi politici fiscale privind alimentele şi băuturile nealcoolice cu conţinut crescut de zaharuri.
Viitoarea actualizare a ghidului este planificată pentru 2020, pe baza cercetărilor privind: modalităţile în care ingestia de zaharuri libere afectează metabolismul şi schimbările în consumul de zaharuri libere influenţează sănătatea, eficienţa modificărilor de comportament în reducerea ingestiei de zahăr, evaluarea riscului de carii dentare la diferite niveluri de consum de zaharuri.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.