Newsflash
Internaționale

Exerciţii fizice într-o pastilă?

de Dr. Diana Andronache - iul. 1 2022
Exerciţii fizice într-o pastilă?

A fost identificată o moleculă din sânge produsă în timpul exerciţiilor fizice, care poate reduce eficient aportul de alimente la șoareci și implicit greutatea corporală.

p2

Descoperirile cercetătorilor de la Baylor College of Medicine, Stanford School of Medicine și instituţiile colaboratoare au fost publicate în revista Nature. Aceste informaţii ajută la înţelegerea proceselor fiziologice care stau la baza interacţiunii dintre practicarea exerciţiilor fizice și apariţia senzaţiei de foame.

Cercetătorii au analizat plasma sanguină obţinută de la șoareci după alergarea intensă pe bandă și au observat că exerciţiul fizic induce producerea unui metabolit, Lac-Phe. Acesta este un aminoacid modificat, sintetizat din lactat – consecinţă a exerciţiului fizic și responsabil de febra musculară – și fenilalanină. La șoarecii cu obezitate indusă prin dietă, administrarea unei doze mari de Lac-Phe a redus aportul de alimente cu aproximativ 50%, comparativ cu grupul de control. După administrarea pe o perioadă de zece zile, Lac-Phe a redus aportul cumulat de alimente și greutatea corporală și a îmbunătăţit toleranţa la glucoză.

Echipa de cercetători a observat, de asemenea, creșteri importante ale nivelurilor plasmatice de Lac-Phe în urma activităţii fizice la caii de curse și la oameni. „Acest lucru sugerează că Lac-Phe este un sistem antic și conservat ce reglează alimentaţia și este asociat cu activitatea fizică la multe specii de animale”, declară Jonathan Z. Long, autor al studiului.

 

 


Notă autor:

https://www.nature.com/articles/s41586-022-04828-5

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe