Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Exigenţă şi… excelenţă

Viața Medicală
Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN vineri, 18 martie 2011
Viața Medicală
Dr. Maria DRAGOTĂ vineri, 18 martie 2011

    Afecţiuni importante prin impactul asupra calităţii vieţii pacienţilor şi prin costurile sociale mari, astmul bronşic şi BPOC au fost temele unor conferinţe ce au reunit specialişti de marcă din ţară şi străinătate. Despre recent încheiata manifestare privind astmul ne scrie dl prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie. Informaţiile de la reuniunea din primăvara anului trecut despre BPOC au fost publicate într-un volum, prezentat de dna dr. Maria Dragotă. (...)

     …în astmul bronşic
     În perioada 11–12 martie 2011, în Capitală, a avut loc, în organizarea Societăţii Române de Pneumologie, o nouă conferinţă din ciclul „Exigenţă şi excelenţă“, de data aceasta pentru astm. Când s-a luat această decizie existau premisele favorabile create de precedenta manifestare similară, pe tema BPOC, care avusese loc în 2010, la Eforie Nord, unde interesul participanţilor răsplătise munca extrem de solicitantă de actualizare a informaţiilor despre o altă boală cronică. Programul foarte încărcat al acestor reuniuni a plecat de la afirmaţia preşedintelui Intenational Primary Care Respiratory Group, dr. John Haughney de la Universitatea din Aberdeean (Scoţia): „Noi nu tratăm astmul, noi tratăm pacienţii. Mulţi dintre aceştia nu vor fi eligibili pentru includerea în studii controlate randomizate din cauza comorbidităţilor şi a altor factori. De aceea, ghidurile de astm care se bazează pe rezultatele acestor studii adesea nu aduc răspunsurile de care avem nevoie în îngrijirea pacienţilor, în particular în cele la nivel primar“. Acest lucru l-am încercat şi noi: să livrăm practicienilor armele necesare pentru o abordare corectă plecând de la standarde la individualizări în diferitele fenotipuri ale astmului. (...)
 
    …în BPOC
    În cadrul conferinţei „Exigenţă şi excelenţă în astm“ a avut loc şi lansarea cărţii Exigenţă şi excelenţă în BPOC, sub redacţia Florin Mihălţan şi Roxana Nemeş, apărută la Editura Estfalia, Bucureşti. Volumul reuneşte prezentările lectorilor de la conferinţa din 2010 ce dă titlul cărţii. Găsim „abordări complete şi complexe, o rigurozitate deosebită în actualizarea informaţilor“, aşa cum scrie în prefaţă dl prof. dr. Florin Mihălţan. „Cartea aceasta devine astfel, pentru viitor, o dovadă vie că, acolo unde munca ştiinţifică se face cu entuziasm, se poate trece uşor puntea care leagă exigenţa de excelenţă. Concomitent, ea este mulţumirea pe care o aducem tuturor celor care au pus umărul la succesul acestei manifestări, de fapt, o premieră absolută în domeniul Pneumologie româneşti“. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 
 
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.