Newsflash
Știri

Falsul documentar al lui Wakefield

de Dr. A. M. - apr. 11 2016
Falsul documentar al lui Wakefield
     Andrew Wakefield revine. Britanicul – care și-a dezonorat profesia de medic prin publicarea, în 1998, în Lancet, a unui fals studiu care făcea (interesat) legătura dintre vaccinul ROR și autism, retras deja și dezmințit de coautori – și-a pierdut între timp dreptul de a mai practica medicina, așa că pare să se fi convertit în documentarist (sic). Pseudodocumentarist, căci „Vaxxed“, producția regizată de Wakefield, nu face decât să alimenteze teoria conspirației, încercând să acuze CDC-ul american de ascunderea unui presupus studiu american care făcea legătura între vaccinul ROR și autism. Dacă vi se pare că e un conflict de interese acolo, nu vă faceți probleme. El chiar există. Wakefield, cum s-a dovedit, nu este savantul care și-a propus să rezolve mistere, ci medicul care a violat cam orice cod de etică imaginabil în cercetarea și publicarea medicală. Cât despre legătura dintre vaccinare și autism, deja volumul de dovezi publicate este covârșitor și arată, fără dubiu, că aceasta nu există.
 

     Subiectul a fost însă readus în atenție nu atât de filmul în sine, cât de scandalul creat prin includerea acestei producții în programul festivalului de film Tribeca, un eveniment newyorkez care atrage anual aproximativ trei milioane de spectatori. Decizia de a include „Vaxxed“ în programul de anul acesta a fost luată de Robert De Niro (foto), unul dintre cei trei fondatori ai festivalului. Așa cum a mărturisit, actorul a dorit să stârnească discuții pe această temă, dată fiind experiența personală de a avea un copil autist. Decizia sa a stârnit însă o revoltă de proporții în mai toată presa, punctul principal de vedere fiind că un festival de film atât de prestigios nu ar trebui să gireze o producție pseudodocumentară, realizată de un regizor cu dovedite conflicte de interese. Dreptul la opinie – oricât de falsă sau de rău intenționată ar fi ea – este garantat, însă nu și propagarea acelei opinii de la o tribună respectabilă. Legătura dintre vaccinare și autism este la fel de discutabilă ca teoria că Pământul e plat sau că Geneza ar fi avut loc acum șase mii de ani. În urma reacției generale, Robert De Niro a revenit asupra deciziei inițiale și a anunțat că „Vaxxed“ nu va mai fi proiectat la Tribeca. O decizie salutată de toată lumea. Mai puțin, desigur, de antivaxxeri, care au acum un nou „fir“ în teoria conspirației. Ce mari puteri au intervenit, intimidându-l pe De Niro într-atât încât să revină asupra deciziei inițiale? Asta o vom afla probabil din următorul „documentar“ realizat de Andrew Wakefield.

 

     Richard Page (foto), un magistrat britanic, a fost îndepărtat dintr-un post de conducere deținut într-un trust regional britanic, parte din sistemul național de sănătate (NHS), după ce, în 2014, făcuse niște comentarii la televiziunea BBC, cum că ar fi mai bine ca adopțiile să fie făcute de cupluri bărbat-femeie și nu de cupluri formate din persoane de același sex. Pentru declarația respectivă, el și-a pierdut întâi postul de magistrat, deoarece a dovedit că nu poate judeca imparțial cazurile de adopție. Suspendarea din postul pe care încă îl mai ocupa în NHS vine ca urmare a unei cereri făcute de președintele trustului din Kent și Medway, care a considerat că prezența magistratului în conducerea trustului ar putea avea un impact major asupra pacienților și personalului, în special a lesbienelor, homosexualilor, bisexualilor și transsexualilor, care se pot simți stigmatizați tocmai de cei chemați să ocrotească sănătatea populației și să combată stigmatizarea.
 

 

     Germania are nevoie de două sute de mii de asistente medicale în următorii patru ani, anunță televiziunea filipineză GMA. De ce este asta o știre în Filipine? Pentru că oficiali din statul din Asia de Sud-Est au perfectat, alături de omologii lor germani, o înțelegere interguvernamentală prin care asistentele medicale filipineze vor fi angajate în Germania. Procesul este încă greoi, deoarece personalul de îngrijire trebuie să urmeze cursuri de limba germană înainte de a putea ajunge în Europa. În plus, țara asiatică nu are expertiză în îngrijirile geriatrice și de tip hospice, tocmai cele căutate în Germania, astfel că asistentele medicale au nevoie de pregătire suplimentară. Până acum, 128 de asistente au ajuns să lucreze în Germania, iar alte 94 urmează cursuri intensive de limbă germană.

 

     Un angajat al sistemului de sănătate canadian a fost concediat de guvernul federal după ce a abuzat de cardul de credit pe care îl primise de la instituție pentru cheltuieli de serviciu. Angajatul, a cărui identitate nu a fost făcută publică, a avut, în doar cinci luni, cheltuieli de aproape douăzeci de mii de dolari canadieni (aproximativ 13.500 de euro), care au inclus vizite la spa, mese la restaurant, haine și chiar retragerea unor sume de bani. Mai mult, același angajat fusese implicat în colectarea unor sume de la colegii de serviciu, în scopuri caritabile, pe care însă le-a păstrat pentru sine, după cum scrie portalul CBC.

 

     Ca două țări vecine și prietene, România și Bulgaria merg ținându-se de mână. Sunt proteste ale medicilor de familie în România din cauza noului contract-cadru? Ei bine, și bulgarii fac la fel. Toată săptămâna, în țara de la sud de Dunăre s-a protestat împotriva introducerii obligativității identificării pacienților pe baza amprentelor digitale. Conform agenției independente Balkan News, medicii bulgari se tem că sistemul electronic le va îngreuna munca și va face mai dificil accesul pacienților la serviciile medicale. Să sperăm doar că vecinii noștri nu-l vor angaja pe Vasile Ciurchea consultant, acum că tot e disponibil, că atunci sigur vor avea probleme.

 

     Nu mai puțin de 113 participanți la o conferință de sănătate publică din Norvegia au avut parte de mai mult decât sperau, la bufetul organizat de hotelul Radisson Blu Plaza din Oslo. Ei au acuzat grețuri, vărsături, dureri abdominale și diaree. Autoritățile nu au reușit încă să afle dacă agentul patogen este un virus (norovirus, cel mai probabil) sau o bacterie. Ironia face ca același hotel să găzduiască, peste doar câteva zile, o nouă conferință, de data asta despre prevenirea și controlul infecțiilor. Un sfat util pentru prevenție: să evite bufetul.

 

     Cu toții am aplaudat decizia de zilele trecute a Tribunalului internațional pentru fosta Iugoslavie, care l-a găsit vinovat pe Radovan Karadžić, fostul președinte al sârbilor bosniaci, de genocidul de la Srebrenica, de crime de război și de crime împotriva umanității, pentru care a fost condamnat la 40 de ani de închisoare. Puțini știu însă că Radovan Karadžić, înainte de a intra în politică, a practicat ca medic psihiatru într-un spital de lângă Sarajevo.
 
De altfel, după războiul din Bosnia, căutat fiind pentru crimele comise, Karadžić a reuși să evite arestul deghizându-se timp de aproape nouă ani (!) în expert în medicină alternativă, calitate în care a susținut o serie de conferințe publice și a călătorit în alte state europene (foto).
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe