Newsflash
Știri

Fără plastic în Dunăre: ghiduri de colectare separată în 150 de localități

de L. Budin - nov. 15 2021
Fără plastic în Dunăre: ghiduri de colectare separată în 150 de localități

Colectarea separată și buna gestionare a deșeurilor sunt cele mai eficiente proceduri pentru a evita poluarea apelor cu plastic – aceasta e concluzia unei cercetări realizate de două organizații.

Asociația Mai Mult Verde a realizat, împreună cu Federația Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară (FADI), o cercetare privind modalitatea de gestionare a deșeurilor în localitățile dunărene, se arată într-un comunicat.

plastic-dunare

Scopul a fost identificarea posibilelor cauze privind poluarea cu plastic a apelor, dar și a măsurilor necesare pentru a gestiona problema deșeurilor municipale.

impact asupra sănătății

Cercetarea, care face parte din programul „Cu Apele Curate”, a vizat localitățile de pe malul Dunării din 12 județe - Brăila, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Dolj, Galați, Giurgiu, Ialomița, Mehedinți, Olt, Teleorman și Tulcea.

În prezent, județul Tulcea are cea mai bună performanță dintre județele riverane.

Pe lângă județul Tulcea, performanțe bune și cu rate de reciclare în creștere s-au putut observa și în județul Teleorman, în special în localitatea Zimnicea, unde rata de reciclare este cea mai mare comparativ cu celelalte localități analizate, Frecăței și Mărașu din județul Brăila, Socol, Berzasca și Pojejena din județul Caraș-Severin.

Pe fondul îngrijorării tot mai mari cu privire la impactul plasticului asupra oceanelor, ecosistemelor și sănătății umane, Asociația Mai Mult Verde trage un semnal de alarmă și își propune să dezvolte, împreună cu FADI, un management inteligent al deșeurilor, astfel încât malurile apelor să nu devină, treptat, gropi de gunoi”, se arată în comunicat.

Deșeuri care nu-s colectate

Cele două organizații vor dezvolta și distribui ghiduri de implementare a sistemelor de colectare separată (pe fracții) a deșeurilor, în aproximativ 150 de localități dunărene.

În România anului 2021, avem încă zeci de localități în care deșeurile nu sunt colectate sau sunt preluate nediferențiat, doar pentru a ajunge la gropile de gunoi, transformate între timp în munți de gunoi. Sunt acele sute de mii de tone de deșeuri pe care le vedem în fiecare an în natură și care, mai devreme sau mai târziu, ajung în ape. Unele se dezintegrează, dar cele de plastic rămân pentru sute de ani. Unii edili au înțeles asta. Alții au nevoie de sprijin”, a declarat Doru Mitrana, președinte al Asociației Mai Mult Verde.

Există încă localități în care deșeurile nu se colectează, potențialul de poluare a apelor fiind foarte ridicat.

Este dovedit faptul că gestionarea deșeurilor în cadrul Sistemelor de Management Integrat a Deșeurilor (SMID) reprezintă soluția ideală, deoarece această procedură asigură fluxul normal al deșeurilor de la generator, respectiv de la gospodărie, către instalațiile de prelucrare, așa cum este cazul stațiilor de sortare ale deșeurilor reciclabile și pregătirea lor pentru reciclare”, a adăugat Liliana Nichita, Director al Federației Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară.

În privința factorilor de influență identificați în buna funcționare a sistemelor de colectare separată și rata de reciclare a deșeurilor municipale, au fost observate următoarele aspecte:

  • Tariful plătit de populație. În localitățile în care tariful este mai mare și performanța este una pozitivă. Județul Tulcea are cel mai mare tarif perceput în mediul rural (6,17 lei/persoană /lună) comparativ cu sub 4 lei în alte localități.
  • Modalitatea de colectare. La platforme publice sau din poartă în poartă. Procesul de colectare cât mai în apropiere de sursa de generare este unul dintre factorii de influență cei mai importanți, iar în localitățile în care s-a trecut de la colectarea la platformă la colectarea din poartă în poartă s-a înregistrat și o creștere a deșeurilor reciclabile colectate.
  • Numărul fracțiilor de deșeuri reciclabile colectate. Este un factor important, fiindcă influențează atât comportamentul populației care participă la sistem, cât și calitatea deșeului colectat. În funcție de cantitatea și structura deșeului generat, numărul de fracții colectate se adaptează la specificul local.
  • Frecvența de colectare. Aceasta se adaptează în funcție de volumele de colectare disponibile și de cantitățile estimate ce urmează a fi colectate, și se stabilesc ulterior în contractele de delegare.
  • Campaniile de informare pentru populație. În localitățile în care sunt derulate astfel de campanii, crește atât numărul participanților la sistem, cât și calitatea și cantitatea deșeurilor colectate separat. În județul Tulcea au avut loc campanii susținute în primul an de funcționare a SMID, ceea ce a asigurat succesul acestui sistem.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe