Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Fără stigmate

Viața Medicală
Constanţa MARINESCU joi, 6 decembrie 2012
   Ne-am obişnuit să punem „etichete“ la orice: felul cum arătăm, cum vorbim sau de ce boală suferim! Faptul că are diabet, cancer ori TB nu îndreptăţeşte pe nimeni să se considere un stigmatizat. În cuprinsul numărului din noiembrie al revistei Viaţă+sănătate, realizatorii acesteia şi-au propus să deschidă inimile şi să întărească credinţele celor bolnavi, de exemplu de diabet, că pot trăi normal urmând un stil sănătos de alimentaţie şi viaţă. În editorialul „Speranţă pentru diabetici“, precum şi la rubrica Articol de fond („Diabetul de tip 2, reversibil fără medicaţie“), dr. Valentina Dan, referindu-se la studii realizate de echipa dr. Neal Barnard, scrie: „Diabeticul poate să spere nu doar în amânarea declinului inevitabil implicat de boală, ci şi în îmbunătăţirea remarcabilă a stării de sănătate. El poate (…) să elimine de tot medicaţia antidiabetică (…) printr-un set de schimbări alimentare simple“.
    La rubrica Medicul de familie, dr. Cristina Anca Dăscălescu răspunde prin articolul „Cancerul mamar, un stigmat?“ celor mai frecvente întrebări pe care le-a primit din partea pacientelor ce au descoperit „o masă anormală de ţesut“, punând accentul pe semnalele de alarmă în cazul autoexaminării sânilor şi pe faptul că este „mult mai bine să previi o boală, decât să o tratezi“, iar acest lucru devine cu atât mai simplu în cazul cancerului  mamar. Pentru că la început am amintit despre alimentaţie, la rubrica Dietoterapie, dr. Nicolae Dan „descarcă armele“ împotriva diabetului, obezităţii, bolii de inimă şi cancerului: piersicile, caisele şi prunele. Despre efectele negative pe care cafeina le are asupra sănătăţii – ea se găseşte în cafea, ceai negru, ceai verde şi în alte băuturi – scrie dr. Ionel Bratu, numind-o „duşmanul ascuns“. Dsa atenţionează în primul rând pacienţii cu HTA, dar, pentru că este influenţat prin consumarea de cafeină şi sistemului de comunicaţie al creierului, este de părere că şi ceilalţi trebuie să evite consumul în abuz. Echilibrul minţii şi al corpului este o consecinţă a cumpătării, acesta este îndemnul semnatarului articolului. Şi al nostru.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.