Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Farmaciile independente cer respectarea termenelor de plată pentru decontarea medicamentelor

Viața Medicală
Dorina Novac vineri, 25 septembrie 2020, ora 16:27

Asociaţia Farmaciilor Independente Ethica a trimis o adresă către Ministerul Finanțelor Publice şi către CNAS prin care solicită respectarea termenelor de plată a medicamentelor eliberate de farmacii în sistemul asigurărilor sociale de sănătate.

Potrivit unui comunicat de presă, întârzierea în plata acestor medicamente (de data aceasta cu peste o lună şi jumătate) aduce prejudicii grave farmaciilor independente care pot intra în blocaj financiar și pot ajunge chiar la suspendarea activității, cu efecte negative asupra accesului pacienților la medicamente, precum și asupra personalului farmaceutic.

medicamente decontate farma
Sursă imagine: Asociaţia Farmaciilor Independente Ethica 

 

Reprezentanții Asociaţiei Farmaciilor Independente Ethica au precizat că blocajul financiar este o realitate pentru farmaciile independente din cauza câtorva factori:

- Pentru protejarea personalului farmaceutic, cât și a populației, farmaciile comunitare au realizat investiții suplimentare pentru reamenajarea spațiului, pentru achiziționarea materialelor de protecție a personalului (măști, mănuși, halate, bonete, etc.) și pentru dotarea farmaciei cu materiale de dezinfectare, precum soluții dezinfectante, lămpi UV;

-  Mai puţini pacienţi trec pragul farmaciilor, fie din cauza restricțiilor de deplasare impuse de autorități, fie din cauza problemelor financiare cu care se confruntă populația;  

- Furnizorii de medicamente și produse de protecție au scurtat termenele de plată pentru facturi sau chiar au impus plata pe loc sau plata în avans a produselor achiziționate;  

- Lipsa numeroaselor medicamente pentru boli cronice pune o presiune suplimentară asupra farmaciștilor, care sunt cu atât mai expuși cu cât pacienții, din păcate, trebuie să caute medicamentele necesare din farmacie în farmacie.

Susra citată menționează că întârzierile în plata medicamentelor eliberate de farmacii în sistemul asigurărilor sociale de sănătate pune astfel o presiune mare (uneori imposibilă) asupra farmaciilor.

Etichete: medicamente farmacii CNAS personal farmaceutic

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.