Newsflash
Știri

Faţetele multiple ale comunicării medicale

de Dr. D. L. D - mar. 21 2012
Faţetele multiple ale comunicării medicale

   Vineri, 2 martie a.c., la Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga“ din Cluj-Napoca, s-a desfăşurat un interesant workshop dedicat comunicării medicale. Manifestarea a fost organizată de prof. dr. Dan L. Dumitraşcu, de la disciplina de semiologie a UMF „Iuliu Haţieganu“ Cluj-Napoca, care predă şi cursul opţional de comunicare medicală, împreună cu dr. Cristina Hoţoleanu, avându-l ca partener pe prof. univ. Aurel T. Codoban, de la Facultatea de Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai“ Cluj-Napoca. La manifestare au contribuit prof dr. Ioan-Bradu Iamandescu, de la UMF „Carol Davila“ Bucureşti, preşedintele Societăţii Române de Psihosomatică Aplicată şi Medicină Comportamentală, dr. Constantin Chira, multă vreme şeful secţiei de gastroenterologie a Spitalului de Urgenţă MIRA „Prof. dr. Dimitrie Gerota“ Bucureşti, prof. dr. Liliana Rogozea şi conf. dr. Laurenţiu Nedelcu, ambii de la Facultatea de Medicină a Universităţii „Transilvania“ din Braşov. Din partea gazdelor, au prezentat lucrări prof. univ. Adriana Băban, directoarea departamentului de psihologie de la Universitatea „Babeş-Bolyai“, prof. dr. Oliviu Pascu, fost rector al UMF „Iuliu Haţieganu“ şi, din generaţia mai tânără, dr. Laura Poantă şi dr. Sorina Pop.

   Iată subiectele prezentate: • Comunicarea medicală, o cenuşăreasă a educaţiei medicale (D. L. Dumitraşcu) • Schimbarea de paradigmă în comunicare – de la comunicarea ca transmitere de informaţii la construcţie de relaţii; Comunicare neverbală şi limbaj corporal (semiotică gestuală); Persuasiune, manipulare, seducţie; Relaţiile comunicaţionale cu mass-media; Gestionarea comunicaţională a imaginii personale şi de instituţie; Care and cure în comunicarea terapeutică/medicală (A. Codoban) • Medicul şi pacientul în dialog cu internetul; Educaţia privind comunicarea veştilor proaste – deziderat al unei educaţii moderne (L. Nedelcu, L. Rogozea) • Limbaj şi putere în practica medicală – perspective psihologice în reconsiderarea interacţiunii medic-pacient (A. Băban) • Comunicarea în oncologia digestivă – starea actuală şi deziderate (C. Chira) • Comunicarea medicală centrată pe pacient (C. Hoţoleanu) • Valoarea de comunicare a muzicii. Conceptul de muzicodiagnostic (I. B. Iamandescu) l Rolul artei în comunicarea medicală (L. Poantă) • Comunicarea medic-pacient în depăşirea dependenţei comportamentale de tutun (S. Pop).    După o zi plină, workshopul a continuat cu discuţii care au pus accentul pe necesitatea acordării unei importanţe sporite formării medicilor şi a personalului medical în domeniul comunicării medicale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe