Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

FDA a aprobat vaccinul gripal cu administrare intradermică

Viața Medicală
Dr. Maria DRAGOTĂ vineri, 20 mai 2011

   Din BASIC (Buletinul de actualităţi săptămânale al Institutului Cantacuzino) aflăm că vaccinul gripal intradermic produs de Sanofi Pasteur a fost aprobat de FDA (SUA), pentru adulţi cu vârste între 18 şi 64 de ani. Vaccinul va fi disponibil pentru sezonul gripal 2011–2012. (...)
 

   Din BASIC (Buletinul de actualităţi săptămânale al Institutului Cantacuzino) aflăm că vaccinul gripal intradermic produs de Sanofi Pasteur a fost aprobat de FDA (SUA), pentru adulţi cu vârste între 18 şi 64 de ani. Vaccinul va fi disponibil pentru sezonul gripal 2011–2012.
   Administrarea intradermică prin microinjecţie este uşor de aplicat şi face economie de vaccin. Stratul dermic al pielii are o concentraţie mare de celule dendritice, cu rol-cheie în răspunsul imun. În studiile clinice, vaccinul intradermic induce răspunsuri imunitare similare cu cele generate de administrarea intramusculară (i.m.). Noul vaccin se inoculează cu un ac „ultra-fin“ de 1,5 mm, faţă de acele de 25–38 mm folosite la vaccinurile intramusculare. Vaccinul conţine 9 micrograme (mcg) de hemaglutinină pe tulpina vaccinală, într-o doză de 0,1 ml, în comparaţie cu 15 mcg pe tulpina vaccinală, într-o doză de 0,5 ml, la vaccinurile convenţionale împotriva gripei.
   Aprobarea s-a bazat pe un studiu clinic de fază 3, în care 2.855 de adulţi au primit vaccin intradermic, iar 1.421 au primit vaccin antigripal i.m. Răspunsurile imune au fost similare la ambele vaccinuri. Reacţiile sistemice au fost aceleaşi, dar cele locale au fost relativ mai frecvente la produsul intradermic: eritem la 75%, induraţie la peste 50%, durere la peste 50% şi prurit la peste 40% din vaccinaţi. Frecvenţa relativ mai mare a reacţiilor locale la vaccinul intradermic pare să fie legată de faptul că acesta se inoculează în stratul superficial al pielii, dar persistenţa este de scurtă durată, la fel ca la vaccinul administrat i.m. În ceea ce priveşte posibilitatea de a folosi vaccinul la copii, sunt necesare mai multe cercetări, având în vedere grosimea diferită a pielii la aceştia.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.