Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

„Febra” virusului West Nile

Viața Medicală
Dr. Alexandra GUȚĂ vineri, 24 august 2018
Conform celui mai recent raport al Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din 9 august, au fost înregistrate 23 de cazuri de infecție cu virusul West Nile, înregistrându-se un deces (în județul Galați), survenit la un pacient de 79 de ani care prezenta și comorbidități. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în județul Dolj (cinci cazuri), urmat de Olt și Iași (câte patru cazuri), Brăila și Ilfov (câte două cazuri), iar în județele Bihor, Bacău, Galați și Vrancea câte un caz (figura).

În anul 1996, România a avut cea mai mare epidemie de neuroinfecție cu virus West Nile din Europa, atunci fiind înregistrate 352 de cazuri. În prezent, cazurile de meningite/meningo-encefalite cu virusul West Nile depistate și înregistrate sunt sporadice și nu mai există riscul unei epidemii, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății (MS). Perioada din an cu cel mai mare risc de infecție este mai–octombrie.

Vectorul principal de transmitere a virusului West Nile, flavivirus, este reprezentat în special de țânțarul Culex, păsările constituind principalul rezervor natural al acestuia, iar perioada de incubație este cuprinsă între trei și 14 zile de la contractarea virusului.1

Patru din cinci pacienți sunt asimptomatici. Atunci când apar, simptomele infecției cu virusul West Nile includ: febră, durere de cap intensă, dureri musculare, vărsături sau erupții cutanate. Cazurile severe, cu complicații, apar mai frecvent în rândul persoanelor de peste 60 de ani, care prezintă afecțiuni cronice precum: hipertensiune arterială, diabet, boală cronică de rinichi sau cancer. 2

Virusul se poate transmite și prin produsele de sânge, astfel încât în zona în care apar cazuri de infecție cu virus West Nile se impune o restricție la donare de 28 de zile. În prezent, Centrul de transfuzie sanguină București nu este închis, acesta având program normal de funcționare. Sângele provenit din zone unde au fost confirmate cazuri de infecție cu virusul West Nile este supus unui proces specific de testare, afirmă dr. Doina Goșa, directoarea centrului.

În județul Olt există un singur centru de donare, cel județean, acesta fiind în prezent deschis. Dar, din cauza celor patru cazuri confirmate, persoanele care locuiesc în localitățile respective nu au voie sa doneze, în timp ce sângele persoanelor care au tranzitat zonele implicate va fi testat suplimentar pentru infecția cu virus West Nile, afirmă dr. Ramona Lesnic, directoarea centrului.

Vaccin specific pentru această infecție nu există, tratamentul fiind suportiv, implicând spitalizare, administrare intravenoasă de lichide, suport respirator, precum și prevenirea infecțiilor secundare, spun specialiștii Organizației mondiale a sănătății. Ministerul Sănătății recomandă autorităților din administrația publică locală intensificarea măsurilor de dezinsecție în localități.

Pentru a preveni răspândirea infecției sunt indicate șase măsuri de protecție a populației: evitarea expunerii la țânțari, utilizarea substanțelor repelente, montarea de plase la ferestrele locuințelor, limitarea deplasării în zonele cu umiditate ridicată și multă vegetație, desecarea bălților din jurul gospodăriilor, îndepărtarea recipientelor/obiectelor care favorizează acumularea apei și a gunoiului menajer.2

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC